maandag 8 maart 2021

Tongeren: Oog in oog met de Romeinen in het Gallo-Romeins Museum (8 februari 2021)

Van 6 februari tot en met 1 augustis 2021 in het Gallo-Romeins Museum: Oog in oog met de Romeinen. Een bezoek aan de tentoonstelling kost 10 euro voor volwassenen, 8 euro voor kortinghouders en 1 euro voor kinderen en jongeren tussen 4 en 18 jaar.

Het Gallo-Romeins Museum is alle dagen geopend, behalve maandagen (tenzij dit een feestdag is). Weekends en schoolvakanties: van 10 tot 18 uur, weekdagen van 9 tot 17 uur.

Bezoekers worden uitgenodigd om een ontdekkingsreis te maken door het uitgestrekte Romeinse Rijk, in de bloeiperiode van de keizertijd. Erg bijzonder zijn de films met ooggetuigen: mensen uit zowat alle uithoeken van het rijk en uit verschillende lagen van de bevolking. Ze vertellen over hun leven onder het gezag van Rome.

Voeg daarbij meer dan 250 topstukken uit de Romeinse collecties van het British Museum, tentoongesteld in een eigentijds decor. Ze illustreren dat de Romeinse cultuur vele regionale varianten kende. De Romeinse maatschappij was overduidelijk een wereld van‘eenheid in verscheidenheid.

De overzichtstentoonstelling is perfect als eerste kennismaking. Maar ook wie al lang in de ban is van de Romeinen zal ongetwijfeld nieuwe inzichten opdoen. De expositie leent zich uitstekend tot een bezoek met kinderen. Er zijn een speciale audiotour en spelapplicaties. Ook voor hen ontwikkelde het museum ooggetuigenfilms.

Burgemeester Patrick Dewael: "Tongeren was de eerste stad ooit in onze regio. Ze is door de Romeinen gesticht rond 10 v.Chr. Hun cultuur blijft doorleven, tot op vandaag. Oog in oog met de Romeinen biedt een actuele blik op hun maatschappijmodel."

Schepen van Cultuur An Christiaens: "De Romeinen laten niemand onberoerd. Onze nieuwste tentoonstelling is er voor een gevarieerd publiek: families met jonge en oudere kinderen, geschiedenisliefhebbers, mensen die op zoek zijn naar esthetisch genot ... Iedereen komt oog in oog te staan met de Romeinen."


GALLO-ROMEINS MUSEUM
Kielenstraat 15 te 3700 Tongeren
www.galloromeinsmuseum.be


Foto: Gallo-Romeins Museum Tongeren

Bekijk alle artikels uit Tongeren