Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips - Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

donderdag 6 oktober 2022

Sint-Truiden: Herfstvaccinatie vanaf 12 september (18 augustus 2022)

Vanaf vrijdag 18 augustus starten de vaccinatiecentra in Vlaanderen met mensen uit te nodigen voor een herfstvaccinatie. De eerste afspraken voor vaccinatie worden gepland vanaf 12 september. Starten met vaccineren op 12 september geeft de Vlaamse vaccinatiecentra voldoende tijd om alle kwetsbare personen nog in september langs te laten komen. Tegelijk zouden de vaccinaties vanaf dan al moeten kunnen gebeuren met vaccins die aangepast zijn aan de omikronvariant.

Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid, Hilde Crevits: "Dankzij de voorbije succesvolle vaccinatiecampagnes zijn we er samen in geslaagd de grote druk op onze zorg te verlichten en de impact van COVID op ons dagelijkse leven in te perken. Toch moeten we ook blijven vooruit kijken. In het najaar verwachten we dat de besmettingen met COVID opnieuw zullen toenemen en we moeten ons daarbij beschermen. De werkzaamheid van de vaccins neemt geleidelijk aan af. Voor er zich een volgende golf aandient, willen we daarom alle volwassenen en alle risicopersonen tijdig de kans geven om met een herfstvaccinatie hun bescherming te versterken. De meest kwetsbare mensen en wie werkt in de zorg zullen als eersten die kans krijgen."

"Voor mensen vanaf 65 jaar, mensen met risico op ernstige Covid en voor wie werkt in de zorg is de herfstvaccinatie sterk aanbevolen. Zij zullen eerst uitgenodigd worden. Daarna volgen uitnodigingen naar alle 18+’ers die zich eerder al lieten vaccineren met minstens een basisvaccinatie. In het bijzonder voor zij die kwetsbaar zijn voor ernstige ziekte door COVID bijvoorbeeld of voor zij die kampen met een ander gezondheidsprobleem of zwanger zijn is het aanbevolen om hun bescherming te vergroten."

In totaal zullen zo meer dan 4,5 miljoen mensen in Vlaanderen een uitnodiging voor een herfstvaccinatie ontvangen, waarvan ongeveer 1 miljoen 65+'ers. Net als bij vorige campagnes ontvangen ze die uitnodiging per post op hun thuisadres, in hun e-box of burgerprofiel en via e-mail als dat adres gekend is.

Met die uitnodiging kunnen mensen een afspraak voor vaccinatie maken of bevestigen vanaf 12 september. Die datum is vooral van belang om ervoor te zorgen dat de meest kwetsbaren voor eind september gevaccineerd zijn. "Tegelijk willen we de mogelijkheid om met aangepaste vaccins te vaccineren kunnen benutten. Daarvoor is het nog wachten op goedkeuring van het EMA en de leveringen van aangepaste vaccins van Pfizer en Moderna. Een mogelijke goedkeuring wordt begin september verwacht. Indien het EMA deze vaccins goedkeurt, heeft alvast Pfizer zich geëngageerd om aan Vlaanderen ongeveer 1 miljoen aangepaste vaccins te kunnen leveren in de week van 5 september, en nog eens 1 miljoen de daaropvolgende week."


Net als bij vorige vaccinatiecampagnes zullen mensen zich via QVAX kunnen aanbieden om snel opgeroepen te worden als er een plaats vrij is in het vaccinatiecentrum. Zo kunnen zij naar het vaccinatiecentra uitgenodigd worden wanneer iemand anders niet ingaat op zijn uitnodiging. Uiteraard zullen ook via QVAX de eerste vaccinaties pas gebeuren vanaf 12/09.Bekijk alle artikels uit Sint-Truiden