Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips - Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

woensdag 17 augustus 2022

Sport: Uniek in Europa: Dry slope met airbag in Genk (27 juni 2021)

Op zaterdag 26 juni werd de grote dry slope in Genk voor topsnowboarders geopend. Zo kunnen zij zich optimaal voorbereiden op de Winterspelen in Peking in 2022.

In een technische sport met zeer complexe bewegingen moeten de riders en hun omkadering op zoek naar omstandigheden die toelaten om veel herhalingen uit te voeren in veilige omstandigheden. De dry slope met airbag in Genk maakt het mogelijk om winter en zomer, onafhankelijk van de aanwezigheid van sneeuw, te trainen.

Op een piste met een hoogte van 34 meter, een lengte van 62 meter, een hellingsgraad van 30° en een verstelbare kicker (afsprong), kunnen de riders elke Big Air jump in de wereld nabootsen.

"Vlaanderen heeft heel wat snowboardtalent in zijn rangen",z egt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. "Deze dry slope is uniek in Europa en laat onze topsporters toe zich optimaal voor te bereiden op grote (inter)nationale toernooien. Onze snowboarders hoeven niet meer naar het buitenland en tegelijk is dit sterk staaltje van technologie, architectuur en innovatie een aantrekkingspool voor buitenlandse toppers."

De grote jump is in de zomer van 2021 alleen toegankelijk als trainingsaccommodatie voor onze topsporters. Als er sneeuw aangevoerd wordt, kan hij ook dienen voor wedstrijden. Hij voldoet daarvoor aan alle vereisten van de FIS Worldcup. De grote jump zal altijd een privilege blijven voor topsporters en echt ervaren toppers uit binnen- en buitenland.

De bouw van de dry slope wordt door Sport Vlaanderen gerealiseerd met een budget van 4,3 miljoen euro.

"We zijn bijzonder trots dat we deze dry slope voor de topsporters mogen inhuldigen", zegt burgemeester Wim Dries. "Midden in het groene Kattevennen, de Genkse toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen, geven we deze toppers zo de unieke kans zich verder te ontwikkelen.""De dry slope betekent voor ons dat we de aansluiting bij de wereldtop kunnen behouden", zegt Stijn Urkens, technisch directeur topsport van Sneeuwsport Vlaanderen.
Tekening: Sport Vlaanderen

Bekijk alle artikels uit Sport