Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips

dinsdag 18 januari 2022

Lommel: Huis van de Natuur als centrale ontmoetingsplek (17 december 2021)

Kunstenaar Will Beckers heeft de opdracht gekregen om een landschapswerk te realiseren voor de Lommelse toegangspoort van Bosland, gelegen aan de Speelpleinstraat. De installatie zal bestaan uit drie zones, met als eye catcher het House of Nature (Huis van de Natuur).

Het stadsbestuur gaf de Lommelse kunstenaar Will Beckers de opdracht om een beeldbepalend werk te creëren dat dienstdoet als poort naar natuurgebied de Sahara. Het ontwerp omvat een kunstinstallatie bestaande uit drie zones die samen een totaalbeleving creëren in het gebied tussen de Klagloop en het fietspad aan de Speelpleinstraat richting het kanaal.

In de eerste zone komt de monumentale sculptuur House of Nature die als organische vorm verwerven is met de omringende natuur. Het kunstwerk heeft een maximale hoogte van 7,5 meter en een totale lengte van meer dan 50 meter. Bezoekers kunnen in het kunstwerk stappen via een doorgang die de vorm heeft van een mens.

Kunstenaar Will Beckers: "House of Nature plaatst de mens centraal als individu en in relatie tot het grotere geheel. Als bezoeker voel je je klein door de ongewoon grote afmetingen van het kunstwerk. Maar het werk is tegelijk heel toegankelijk en creëert een uniek venster op de nabijgelegen natuur."

House of Nature wordt volledig opgebouwd uit staal. De buitenzijde bestaat uit duizenden stalen plaatjes, die in een ritmische verdeling aan elkaar worden gelast. De kunstinstallatie omvat een picknicklocatie, een groene boskamer en tafels met gestileerde tekeningen van dieren die leven in Bosland. Daarnaast biedt de installatie een luisterbeleving: bezoekers kunnen er luisteren naar gedichten en verhalen.

Zowel voor de dierentekeningen als voor de gedichten en verhalen doet Stad Lommel een beroep op haar inwoners. In de tweede helft van 2022 zullen zij uitgenodigd worden om hieraan mee te werken.

Een buggyvriendelijk wandelpad en een belevingspad begeleiden de bezoekers van de nog aan te leggen parking naast de manege naar de toegangspoort. Het kronkelende belevingspad bestaat uit heuvelruggen en sculpturen die in het landschap lijken te vergroeien. Met boomstammen wordt een klim- en klauterparcours voor kinderen gecreëerd.

De derde zone bevindt zich links van het House of Nature. Deze omvat een kunstzinnig paviljoen met boomstammen waar bezoekers hun fiets kunnen stallen en ruiters hun paard kunnen laten rusten.

Schepen van Bosland Sophie Loots is in de wolken: "Will Beckers heeft een prachtig project ingediend, dat niet enkel kunstzinnig maar ook functioneel is. House of Nature wordt dé centrale ontmoetingsplek voor wandelaars, ruiters en fietsers die de mooie natuur van Bosland willen ontdekken. Het wordt een plaats waar je rust kan vinden en de natuur kan omarmen. Maar het wordt evenzeer een belevingsplek voor jong en oud."

De kostprijs van het project is geraamd op 578.000 euro (excl. BTW). De start van de werken is voorzien in mei of juni 2022. De totale realisatietijd is geschat op 1 jaar.
 


Kunstenaar Will Beckers heeft de opdracht gekregen om een landschapswerk te realiseren voor de Lommelse toegangspoort van Bosland, gelegen aan de Speelpleinstraat. De installatie zal bestaan uit drie zones, met als eye catcher het House of Nature (Huis van de Natuur). Foto: Communicatie Lommel

Bekijk alle artikels uit Lommel