zaterdag 15 juni 2024

Leopoldsburg: WO II-museum Liberation Garden in Leopoldsburg opent de deuren (5 mei 2023)

Het nieuwe WO II-museum Liberation Garden in Leopoldsburg opent op 5 mei officieel de deuren en is vanaf 6 mei toegankelijk voor het grote publiek. Tijdens het openingsweekend (zaterdag 6 en zondag 7 mei) kunnen bezoekers na hun bezoek genieten van een gratis drankje in de feesttent in de tuin.

Liberation Garden is een belevingsmuseum voor alle leeftijden. Het is bovendien ideaal gelegen: in de historische garnizoensstad Leopoldsburg waar al bijna twee eeuwen het grootste legerkamp van België ligt. En in de Oosthoek van de Tweede Wereldoorlog waar zo’n honderdduizend gesneuvelden van meer dan een dozijn nationaliteiten begraven liggen.

Liberation Garden brengt een belangrijke boodschap die vandaag actueler is dan ooit. Over de prijs van vrijheid, democratie en vrede die op het einde van de Tweede Wereldoorlog met veel bloedvergieten werden herwonnen, maar die nooit vanzelfsprekend zijn.

De aandacht van Liberation Garden gaat naar gewone mensen en hun ervaringen in de buitengewone omstandigheden van oorlog. Liberation Garden brengt geen eindeloze uitstalling van wapens en uniformen, maar een weloverwogen collectie van objecten waar indringende verhalen en diepe emoties aan vast hangen. Liberation Garden is een museum boordevol multimediale beleving, maar tegelijk ook een intiem, compact en behapbaar museum.

Op die manier brengt Liberation Garden de geschiedenis dicht op de huid van de bezoeker. Die stapt in de schoenen van bezetters, verzetsmensen en bevrijders, zoekt dekking in een schuilkelder tijdens een bombardement, zit in de 3D-briefing van een beroemde Britse generaal en vliegt, dankzij een sterk staaltje virtual reality, mee in een Spitfire.

Deze partners leveren een financiële bijdrage aan Liberation Garden:
Provincie Limburg (Afdeling Erfgoed – Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed): 1.158.397,89 euro
Toerisme Vlaanderen 1.000.000 euro
Stichting Limburg Sterk Merk (LSM) 800.000 euro
Nationale Loterij 600.000 euro
Interreg (Euregio Maas-Rijn: Terra Mosana) 439.708 euro
Vlaams Fonds voor Culturele Infrastructuur (FoCi) 500.000 euro
Klimaatprojecten Vlaanderen 187.500 euro
Gemeente Leopoldsburg 2.150.000 euro

Totaalbudget: 6.835.606 euro

Liberation Garden zal niet alleen een hefboom zijn voor Leopoldsburg maar ook voor heel Limburg. De Oosthoek is dan ook een uitgesproken Limburgs verhaal. WO II heeft talrijke sporen achtergelaten in Limburg, zoals de voormalige Britse hoofdkwartieren in Hamont-Achel en Zonhoven, Joe’s Bridge in Lommel, het vliegveld van Kleine Brogel...

Al deze sites zijn stille getuigen van de enorme impact die de oorlog in deze streek had. Door Liberation Garden uit te bouwen tot een gateway, een toegangspoort tot de Oosthoek van WO II, wordt het de toeristische uitvalsbasis om WO II-plaatsen in de provincie en de ruimere regio te ontdekken.

INFO
Het museum is open voor het publiek vanaf zaterdag 6 mei 2023
Elke dag geopend van 10 uur tot 17 uur. Gesloten op maandag (uitgezonderd feestdagen).
Koningin Louisa-Marialaan 2
3970 Leopoldsburg (België)


Nieuw WO II-museum Liberation Garden zet Leopoldsburg en Limburg op de kaart
Foto: Communicatie Leopoldsburg / Liberation Garden

https://www.limburgnieuws.be/

Bekijk alle artikels uit Leopoldsburg