Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 22 september 2023

Leopoldsburg: Groene speelplaats in Leopoldsburg is oase voor 96 dier- en plantensoorten (28 april 2022)

Het schooldomein van basisschool Ondersteboven in Leopoldsburg is een echte oase voor diertjes en planten. De leerlingen vonden er tijdens de Buitenlesdag liefst 96 dier- en plantensoorten, waaronder de boskrekel, beemdkroon, muizenoor en waterranonkel.

Karel Coenen, MOS-begeleider: "Deze speelplaats illustreert dat een groen schooldomein goed is voor de plaatselijke natuur, want diertjes en planten vinden hier hun plek. Maar dat is lang niet alles. Zo'n natuurlijk ingerichte speelplaats zet ook aan tot ravotten en stimuleert leerkrachten om vaker naar buiten te trekken met de leerlingen, om er te leren in, met, en van de natuur. Het is dus dé plek om aan natuurRijk leren te doen."

Sinds 2018 ondersteunt het Provinciaal Natuurcentrum Limburgse scholen die hun speelplaats groener en natuurlijker willen maken. Scholen die gebruik maken van de subsidie krijgen financiële hulp en intensieve begeleiding. Al 55 Limburgse scholen maakten gebruik van deze subsidiemogelijkheid. In 2021 maakte de provincie 245 881,57 euro vrij hiervoor.

"We weten dat kinderen en jongeren rustiger, sociaal vaardiger en gelukkiger zijn in een groene omgeving. Daarom investeren we met het Provinciaal Natuurcentrum in natuurlijke schooldomeinen waar leerlingen op een ervaringsgerichte manier kunnen spelen, leren en ontdekken. Bovenop de financiële middelen zetten onze MOS-begeleiders hun expertise in om de schoolteams te begeleiden. Zo leren de scholen ook hoe ze hun groene speelplaats op een educatieve manier kunnen benutten", zegt Bert Lambrechts, gedeputeerde van Milieu en Natuur.

Ook basisschool Ondersteboven maakte gebruik van deze provinciale subsidie. De leerlingen genieten voortaan van een speelplaats met een speelbosje met klimbomen, een poel, een bijzondere buitenklas, een natuurspeelkeukentje en een speelheuvel. In totaal onthardde de school een oppervlakte van meer dan 1 000 m².

Elly Huysmans, directeur methodeschool Ondersteboven: "We zijn dankbaar en fier dat we de werken grotendeels hebben kunnen uitvoeren met ons eigen team, onze leerlingen en ouders. Zo konden we de kosten drukken en is de waardering des te groter. Onze groenontwerper Kris Schurmans heeft ons daarin fijn begeleid. We merkten al snel dat er minder ruzie is op onze groene speelplaats en we merken dat er een ander spel ontstaat bij de kinderen, zoals kampen bouwen."In 2019 werd de speelplaats natuurvriendelijk gemaakt. Vandaag, op Buitenlesdag, onderzochten de leerlingen hoe natuurlijk hun vernieuwde speelplaats nu is. Dat deden ze tijdens een bioblitz onder begeleiding van de MOS-begeleiders van het Provinciaal Natuurcentrum en Bert Lambrechts, gedeputeerde van Milieu en Natuur.
Foto: Communicatie provincie Limburg

Bekijk alle artikels uit Leopoldsburg