Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

zaterdag 9 december 2023

Lanaken: Ongeneeslijke bacterie vastgesteld bij geiten kinderboerderij Pietersheim Lanaken (5 september 2023)

Eind augustus stelden medewerkers van het Domein Pietersheim in Lanaken knobbels vast bij de geiten van de kinderboerderij. Alle geiten werden meteen uit voorzorg binnen geplaatst. Na onderzoek van de dierenarts bleek dat de geiten besmet zijn met de CL-bacterie. "Een ongeneeslijke bacterie die uitwendige en inwendige abcessen veroorzaakt. Bij 13 van de 20 geiten waren uitwendige abcessen zichtbaar. Deze geitjes moesten jammer genoeg geƫuthanaseerd worden. Van de 7 resterende geitjes werd bloed genomen om na te gaan of ze ook besmet zijn met de CL-bacterie."

"In samenspraak met de dierenarts, en na het vragen van een 2de opinie, werd beslist om de 13 besmette dieren met uitwendige abcessen te euthanaseren en de andere dieren strikt op te volgen."

Schepen Christel Gorissen: "De bacterie kan overgedragen worden van dier op mens maar is eerder uitzonderlijk. We hebben voor euthanasie gekozen om besmetting in elk geval te vermijden maar ook voor het welzijn van de dieren. Het operatief verwijderen van de abcessen zou de dieren onder enorme stress zetten. Daarnaast is de verzorging zeer intensief omdat de gezwellen terugkomen. De ziekte geneest nooit."

Schepen Jolein Martens: "Afhankelijk van de bloedresultaten van de 7 resterende geiten zullen er dieren naar een andere weide gebracht worden om zo zieke en gezonde dieren van elkaar te scheiden. Er is een buffer geplaatst zodat er geen contact met de dieren mogelijk is. De knuffelweide blijft voor een half jaar dicht omdat de bacteriƫn in de grond en in de stallen zitten. Deze zullen worden ontsmet. We hopen zo binnen 6 maanden tot 1 jaar volledig ziektevrij te zijn."

Er is geen uitsluitsel over hoe de bacterie op de kinderboerderij terecht is gekomen. Dit kan jaren geleden gebeurd zijn door de komst van een besmet dier. Maar het kan ook door de mens zijn doorgegeven. Wanneer een dier besmet is duurt het heel lang vooraleer het zichtbaar is.Foto: Kinderboerderij Pietersheim

Bekijk alle artikels uit Lanaken