Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

donderdag 1 juni 2023

Herk-de-Stad: Mountainbiketeam van de politie Limburg Regio Hoofdstad (8 juni 2021)

Het mountainbiketeam van de politie Limburg Regio Hoofdstad krijgt vanaf nu jaarlijks een tweedaagse opleiding. Deze opleiding is een aanvulling op de nationale fietsopleiding die elk lid van een fietsteam zal gaan volgen.

Politiezone Limburg Regio Hoofdstad investeert in een professioneel, zichtbaar en aanspreekbaar mountainbiketeam. Nu steeds meer steden en gemeenten opteren om autoluwe tot autovrije zones te creëren, is een politieploeg op de fiets onmisbaar. Het team bestaat uit 15 leden die voornamelijk optreden bij verkeersovertredingen, toezicht houden op overlastplaatsen en verdachte personen en voertuigen controleren. Samen met de andere gespecialiseerde teams die de zone rijk is, werken zij ook op de bepaalde fenomenen zoals (gauw)diefstallen en druggerelateerde feiten.

Jaarlijks volgen er twee leden van het team een doorgedreven vijfdaagse opleiding in Antwerpen. Elk lid van een politioneel fietsteam zal in de toekomst deze nationale fietsopleiding moeten volgen en krijgt hiervoor een brevet.

Naast deze, verplichte, opleiding organiseert de politie Limburg Regio Hoofdstad voor het eerst ook zelf een tweedaagse opleiding. Deze opleiding zal jaarlijks gegeven worden om de technieken om op een veilige wijze te patrouilleren, controles uit te voeren en personen te arresteren op te frissen en te verfijnen. Patrouilleren en controles uitvoeren met de fiets vereisen bepaalde vaardigheden. Denk hierbij aan het stapvoets fietsen tussen personen in de winkelstraten. Een goede controle over het stuur en een goede oog-handcoördinatie zijn hierbij zeer belangrijk. Daarnaast gebruiken zij de fiets als onderdeel van hun uitrusting. Op deze manier kunnen zij bijvoorbeeld een agressief persoon op afstand houden.

De leden van het team zullen op meerdere locaties oefeningen uitvoeren en parcours afleggen om de aangeleerde technieken in praktijk te oefenen. De opleiding wordt gegeven door twee leden van het team die de nationale opleiding reeds gevolgd hebben. Dit jaar werden de oude brandweerkazerne, Kinepolis en de winkelstraten van Hasselt als locaties gekozen. Hier zullen ze onder andere oefenen op het rijden op allerlei soorten ondergrond, trottoirs, smalle doorgangen, roltrappen en stapvoets patrouilleren. Daarnaast zullen ze ook een hindernissenparcours afleggen op het Demerstrand in Diepenbeek.

Dankzij deze opleidingen leren de leden van het team om het maximum uit hun fiets te halen, zowel als vervoersmiddel en als deel van hun uitrusting.

De leden van het team zullen op meerdere locaties oefeningen uitvoeren en parcours afleggen om de aangeleerde technieken in praktijk te oefenen
Foto: Politie Regio Hoofdstad (LRH)

Bekijk alle artikels uit Herk-de-Stad