Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 1 maart 2024

Heers: Open Monumentendag 2022 was een succes (12 september 2022)

Wat reeds duidelijk werd aan de reservaties vooraf, zette zich ook door in de opkomst op de dag zelf. "Er was heel veel volk op de been, met dank aan het mooie weer maar vooral dankzij het grote aanbod van interessante activiteiten, zo'n 800 in totaal over heel Vlaanderen. We merken ook dat bezoekers het fijn vinden dat het spontane karakter van dit evenement is teruggekeerd, na twee edities die werden be├»nvloed door corona. De duizenden erfgoedprofessionals en vrijwilligers gaven opnieuw het beste van zichzelf", aldus Griet Langbeen, Co├Ârdinator Open Monumentendag (Herita)

Het Kasteel van Heers was een heel weekend toegankelijk. Er werd een benefiet georganiseerd voor de slachtoffers van de overstromingen in het nabijgelegen Luik. "We merken dat er veel belangstelling is voor het verhaal van het Kasteel van Heers. Het is de laatste keer dat mensen de site kunnen bezoeken voordat de zalen binnen worden gestut. Dan is het kasteel een tijdje niet meer toegankelijk. We werkten met rondleidingen op reservatie, maar merken dat er toch nog heel veel mensen spontaan komen opdagen ook", aldus Caroline Geerts, Kasteel van Heers (Herita)

Er waren zeker 350 000 mensen op pad tijdens Open Monumentendag. Dit is een cijfer op basis van steekproeven en het aantal deelnemende monumenten. "350.000 mensen die op pad gaan om het erfgoed in hun buurt of stad te bezoeken. Het voelt goed dat er zo een groot draagvlak is in Vlaanderen voor onze monumenten en landschappen. Iets waar we blijvend aan moeten werken", besluit Matthias Francken (Directeur Herita).


Bekijk alle artikels uit Heers