Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips - Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 19 augustus 2022

Heers: Haspengouws goud op menukaarten (20 mei 2019)

Wie lokaal eet, eet gezond en steunt de lokale landbouwers. Vanuit die redenering zet Toerisme Sint-Truiden Haspengouws goud op de menukaarten van de horecazaken. In verschillende brasserieën en restaurants kunnen inwoners en toeristen tijdens het toeristisch seizoen genieten van verrassende streekgerechten.

Sint-Truiden is de hoofdstad van de Haspengouwse fruitstreek. Appelen, peren, kersen, aardbeien en al hun afgeleide producten: in heel België en ver daarbuiten zijn ze er verzot op. Maar zijn de mensen van hier zich bewust van al dat lekkers dat zo nabij is, dat Haspengouwse goud?

Vlak voor de start van het oogstseizoen lanceerde Toerisme Sint-Truiden een nieuw initiatief dat lokale producten promoot via de horecazaken. Ze zetten streekbereidingen op het menu en krijgen hiervoor speciale kaarten waarop ze hun signatuurgerechten kunnen aanbieden.

"Veertien horecazaken zetten momenteel al Haspengouws goud op het menu. En momenteel voeren we gesprekken met andere uitbaters om hen aan te sporen om hetzelfde te doen. Dat is heel belangrijk voor onze landbouwers en fruittelers. Zij zijn bepalend voor de welvaart in onze regio, maar maken door de klimaatverandering en de onstuimige internationale situatie moeilijke tijden door. Ze krijgen in deze uitdagingen onze volle steun. Nu de horecazaken in het hoogseizoen vol zitten, is het de gelegenheid om hun mooie producten op een nieuwe manier in de markt te zetten", zegt schepen Hilde Vautmans.

"Door te kiezen voor lokale producten kunnen we allemaal ons steentje bijdragen aan een duurzamer voedselbeleid. De menukaarten met Haspengouws goud zijn een mooi initiatief om dat onder de aandacht te brengen. Niet alleen het milieu vaart er wel bij, ook de lokale economie krijgt een steuntje in de rug door dit project. De keuze voor lokale producten is goed voor het milieu, goed voor de Haspengouwse boeren en goed voor onszelf", besluit burgemeester Veerle Heeren.

Deelnemers:
Verdi – Grote Markt 15, Sint-Truiden
Pacific – Grote Markt 4, Sint-Truiden
't Hert – Grote Markt 7, Sint-Truiden

Royal – Grote Markt 14, Sint-Truiden

22 Coffee - Gazometerstraat 20 en Grote Markt 55, Sint-Truiden

Posterijen - Stapelstraat 27a, Sint-Truiden

Restaurant Humphrey - Capucienessenstraat 10, Sint-Truiden
Afspanning 't Speelhof - Speelhoflaan 5, Sint-Truiden
Kasteel Nieuwenhoven - Engelbamp 57, Nieuwerkerken

Hoeve Roosbeek - Roosbeekstraat 76, Zepperen

Taverne Haspengouw - Sint-Genovevaplein 8, Sint-Truiden

Heirbaan 66 - Helshovenstraat 18, Borgloon
Den Biechtstoel - Darisstraat 6, Heers

De Zesbunder - Schepen Beckersstraat 9, Gingelom


Bekijk alle artikels uit Heers