zaterdag 15 juni 2024

Hasselt: Steunmaatregel voor Hasseltse hotels en B&B's (4 december 2020)

Het Hasselts stadsbestuur verlengt de maatregel om de toeristische sector te ondersteunen. De verblijfsbelasting die toeristen verschuldigd zijn - 2,36 EUR per persoon en per overnachting - zal voor de maanden oktober, november en december 2020 worden terugbetaald aan de hoteluitbaters.

"Onze hotels en B&B’s hebben een bijzonder zwaar jaar achter de rug door de corona-epidemie, het is dan ook logisch dat we de steunmaatregel verlengen in de tijd”, zeggen schepenen Frank Dewael (Open Vld) en Rik Dehollogne (NV-A).

Op 23 juni 2020 keurde de gemeenteraad reeds een subsidiereglement goed voor de ondersteuning van de Hasseltse hotels en B&B’s. Dit regelement voorzag in de terugbetaling van de verblijfsbelasting voor de zomermaanden juli, augustus en september. De maatregel eindigde op 30 september .

"Maar we hebben dus beslist om de steunmaatregel te verlengen tot het einde van het jaar", legt schepen van Financiën Frank Dewael uit. "De tweede lockdown heeft opnieuw een zware impact op onze lokale economie. De hotelsector heeft te kampen met annulaties en minder overnachtingen, en dus met minder inkomsten. De verblijfsbelasting die toeristen in het vierde kwartaal van dit jaar betalen zal dus gericht terugvloeien naar de hotel- en B&B-uitbater."

"De hotelsector kan ongetwijfeld onze steun gebruiken", vult schepen van Toerisme en Economie Rik Dehollogne aan. "Ik ben tevreden dat we hen in dit moeilijke jaar nog een extra duwtje in de rug kunnen bieden met het terugbetalen van de verblijfsbelasting. We kijken alvast uit naar 2021 om met veel goede moed het nieuwe toeristische seizoen samen met de hotelsector af te trappen, waarvoor we al gloednieuwe toeristische campagne klaar hebben."

De toeristenbelasting bedraagt 2,36 EUR per persoon en per overnachting. Het stadsbestuur voorziet een bedrag van 100.000 euro voor deze maatregel.

De betaling van de subsidie zal moeten aangevraagd worden bij de stad Hasselt, uiterlijk tegen 31 januari 2021.


Bekijk alle artikels uit Hasselt