Stuur je artikel met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 25 september 2020

Hasselt: Veel opdrachten voor Digital Crime Unit van de politie Limburg Regio Hoofdstad (29 januari 2020)

In 2019 heeft de Digital Crime Unit van de politie Limburg Regio Hoofdstad 322 telefonieonderzoeken, 747 analyses van camerabeelden en 117 uitlezingen van pc's of andere datadragers uitgevoerd. Dit is een spectaculaire stijging ten opzichte van de voorgaande jaren.

De Digital Crime Unit van de politie Limburg Regio Hoofdstad telt 5 leden. Binnen de politiezone is dit team verantwoordelijk voor het beheer van het cameranetwerk, telefonieonderzoeken en het uitlezen van pc's en andere datadragers.

'We stellen vast dat het aantal onderzoeken dat deze dienst uitvoert het afgelopen jaar spectaculair gestegen is", zegt korpschef Philip Pirard. Het team draaide het afgelopen jaar 322 telefonieonderzoeken. Dit is een stijging van 126% ten opzichte van het jaar voordien. Daarnaast werden er 117 pc's of andere datadragers uitgelezen. Dit is vijf keer zoveel als in 2018. Ook het aantal analyses van camerabeelden is het afgelopen jaar bijna verdrievoudigd. In ongeveer de helft van de gevallen gaat het om beelden van de mobiele camera’s die worden ingezet in de strijd tegen sluikstorten.

Binnen de provincie is de politie Limburg Regio Hoofdstad het enige korps dat zo'n uitgebreid team heeft dat zich dag in dag uit bezighoudt met digitale onderzoeken.

"En wij zijn er voor de volle 100% van overtuigd dat deze onderzoeken hun nut hebben bewezen. Het afgelopen jaar hebben wij in tal van verschillende onderzoeken een doorbraak kunnen forceren door de analyse van data of telefonie. Enkele maanden geleden hebben we zo de bende kunnen oprollen die vermoedelijk verantwoordelijk is voor verschillende gewapende overvallen in onder andere Hasselt en Genk."

Om steeds mee te zijn met de nieuwste technologieën en ontwikkelingen is het belangrijk dat de leden van de Digital Crime Unit constant worden bijgeschoold. In 2019 volgde het team niet minder dan 476 uren opleiding. Het feit dat ze op dit moment alle vijf experts zijn binnen hun vakgebied zorgt ervoor dat collega's steeds meer beroep op hen doen.


Bekijk alle artikels uit Hasselt