Toenemende nood aan extra opvangvoorzieningen voor dak- en thuislozen

woensdag 22 mei 2024

Hamont-Achel: De Achelse Kluis bruist van energie en pakt uit met tal van nieuwigheden (27 oktober 2023)

Een belangrijke dag voor De Achelse brouwerij en Abdij, wereldwijd bekend om haar vermaarde Achel abdijbieren. "Met trots presenteren wij de geheel vernieuwde versie van het voormalige Achel Trappistenbier. Vanaf dit moment dragen onze Achel speciaalbieren de titel Erkend Belgisch Abdijbier", vertelt Jan Tormans, eigenaar van De Achelse Kluis. "Dit officiële keurmerk, toegekend door de Belgische Brouwersunie, vervangt het Trappistenlogo dat in 2020 van de flesetiketten verdween, nadat de laatste broeders de Kluis verlieten."

"Niet alleen de etiketten kregen een facelift, maar ook de biernamen werden bijgewerkt. Ons blond bier is nu Tripel en het bruine bier gaat voortaan door het leven als Dubbel. Onze twee Extra bieren zijn omgedoopt tot Superior Blond en Superior Dark, als eerbetoon aan het monastieke leven. Beide bieren blijven exclusief verkrijgbaar in grote flessen van 75 cl. Achel tripel is sinds kort ook op vat verkrijgbaar. Hier kan je ondertussen al in diverse horeca zaken van genieten."


Foto: De Achelse Kluis 2023

De vernieuwde presentatie is ontworpen om beter aan te sluiten bij het individuele smaakkarakter van elk bier. Jan Tormans: "Het is belangrijk om te benadrukken dat onze brouwmeester de recepten van onze verschillende bieren onveranderd heeft gelaten. We koesteren de kwaliteit en smaak die onze bieren uniek maken. Wat goed is, moet je behouden. Maar deze bieren verdienden een nieuw jasje dat beter aansluit bij het individuele smaakkarakter van elk bier, en daar hebben we nu voor gezorgd. Dat dit gewaardeerd wordt op de hoogmis van de bierverkiezingen van het jaar, smaakt naar meer."

"Naast de vernieuwde etiketten en biernamen introduceren we ook nieuw bierglaswerk, dat sinds vorige week beschikbaar is bij horecagelegenheden in België. Dit meesterstukje, ontworpen om de rijke aroma's van onze bieren optimaal te degusteren, heeft een elegante voet met het wapenschild van de Kluis. Het exclusieve glas is speciaal ontwikkeld voor onze Achel abdijbieren. In eerste instantie worden 20.000 stuks van dit glaswerk op de markt gebracht. Een decoratieve tekening siert het glas, als een subtiel eerbetoon aan de Nederlandse architect P.J.H. Cuypers, die in 1885 verantwoordelijk was voor het ontwerp en de bouw van de abdijkerk. De versiering op het glas weerspiegelt een decoratie die je ook aantreft op de binnenmuur van de abdijkerk, waardoor oud en nieuw op harmonieuze wijze met elkaar worden verbonden."

En er is nog goed nieuws. "Precies 25 jaar geleden, onder impuls van Marc Gallant, de laatste abt van De Achelse Kluis (1995-2006), werd besloten om de abdijbrouwerij nieuw leven in te blazen. Dit heeft ons geïnspireerd om een feestelijk jubileumbier in beperkte hoeveelheid uit te brengen: Achel Gallant - Jubileum, een blond speciaalbier met 9,5% alcoholvolume. Dit bier wordt gebrouwen met drie natuurlijke granen - gerst, tarwe en haver - en verrijkt met paarse heidebloemen, die welig bloeien in het natuurgrenspark De Groote Heide, waarvan De Achelse Kluis de toegangspoort vormt. Dit resulteert in een volmondige en eigenzinnige smaak met een zachte bittere afdronk. Vanaf eind oktober zijn de bieren verkrijgbaar in de abdijwinkel en de betere drankenhandel, en vanaf eind november zullen ze ook beschikbaar zijn in de Colruyt-winkels in België", besluit Jan Tormans.

INFO
De Achelse Kluis (°1686) is een eeuwenoude abdijsite aan de toegangspoort van natuurgrenspark De Groote Heide. De Achel abdijbieren worden vandaag nog steeds op deze historische locatie gebrouwen. In 2023 verwierf ondernemer Jan Tormans De Achelse Kluis van de Abdij der Trappisten van Westmalle. De bieren van De Achelse Kluis verkregen in 2023 het keurmerk Erkend Belgisch Abdijbier.
https://www.achelsekluis.be/w/index.php/nl/


https://www.limburgnieuws.be/

Lees ook: Ondernemer Jan Tormans koopt Achelse Kluis https://www.limburgnieuws.be/hamont/1674722457-ondernemer-jan-tormans-koopt-achelse-kluis-26-januari-2023--a.html

Bekijk alle artikels uit Hamont-Achel