Toenemende nood aan extra opvangvoorzieningen voor dak- en thuislozen

woensdag 22 mei 2024

Hamont-Achel: Ondernemer Jan Tormans koopt Achelse Kluis (26 januari 2023)

De Trappistengemeenschap van Westmalle en ondernemer Jan Tormans, eigenaar van Tormans Group, hebben een akkoord bereikt over de verkoop van de Achelse Kluis. Er werd reeds een intentieverklaring voor de verkoop ondertekend.

Een kleine drie jaar geleden zijn de laatste twee monniken vertrokken uit de Achelse Kluis naar de abdij van Westmalle. De brouwerij, de brasserie en de abdijwinkel bleven behouden en zijn erg populair bij wandelaars en fietsers die het natuurgebied Groote Heide bezoeken.

Vanaf dat ogenblik was er geen actieve monnikengemeenschap meer, waardoor het recht op het gebruik van het ATP-label (Authentic Trappist Product) verviel. De geregistreerde merknaam Trappist mocht nog wel op de etiketten staan, omdat de brouwerij nog onder de vleugels van de abdij van Westmalle viel. Omdat de broeders van Westmalle oordeelden dat het runnen van een brouwerij op afstand niet tot hun project behoorde, hebben ze beslist om de Achelse Kluis te verkopen.

Nu de Achelse Kluis van eigenaar wisselt en niet langer meer in handen is van een Trappistengemeenschap, kan logischerwijs ook de geregistreerde merknaam Trappist ​ niet meer gebruikt worden.

​Jan Tormans wil alle bestaande activiteiten verderzetten. De huidige productie van 5.000 hectoliter per jaar wil hij optrekken naar 12.000 en tegen 2030 naar 40.000 hectoliter. Aan de authentieke recepten van de Achel-bieren verandert er niets. Ze zullen in de Achelse Kluis blijven gebrouwen worden.

De nieuwe eigenaar wil ook het toeristisch potentieel van de abdijsite verder ontwikkelen en wil op termijn de oude abdij, die beschermd erfgoed is, en de nieuwe abdij uit de jaren '50 ombouwen tot een bezinningscentrum en gastenverblijf. De Achelse Kluis ligt naast het natuurgebied De Groote Heide op de grens van Belgiƫ en Nederland. De brouwerij blijft de economische speerpunt, maar op termijn zullen er - met respect voor de historische en erfgoedkundige aspecten van de historische site - ook andere activiteiten ontplooid worden, zoals onder andere een gastronomisch restaurant en een kaasmakerij. De uitstraling van de gebouwen en de natuur errond zullen in stand worden gehouden.


INFO
Jan Tormans is CEO van Tormans Group, een onafhankelijk studie- en ingenieursbureau met vestigingen in Geel, Antwerpen, Mechelen en Evergem. Hij is van opleiding ingenieur en startte zijn bedrijf in 1999. Vandaag werken er meer dan 400 ingenieurs en technische profielen, die niet alleen in opdracht studies uitvoeren maar ook worden gedetacheerd voor volledige projecten bij klanten zoals Pfizer, GSK, Janssen Pharmaceutica, ArcelorMittal, Bayer, Solvay en Umicore. In 2022 draaide het bedrijf een omzet van 36 miljoen euro. Jan Tormans is ook de drijvende kracht achter het veldritteam Tormans CX.Bekijk alle artikels uit Hamont-Achel