Stuur je artikel met foto: info@limburgnieuws.be

maandag 26 oktober 2020

Hamont-Achel: Stad roept op tot nucleaire ontwapening (6 augustus 2020)

Stipt om 8.15 uur hees burgemeester Rik Rijcken op 6 augustus de Mayors for Peace-vlag aan het stadhuis. Exact 75 jaar geleden gebeurde in Japan de atoomaanval op Hiroshima en drie dagen later op Nagasaki. Twee kernbommen vernielden beide steden en maakten vrijwel meteen 140.000 en 70.000 slachtoffers.

Om dit te herdenken hijsen bijna 8.000 steden en gemeenten in 164 landen jaarlijks de vlag van Mayors for Peace, een vredesorganisatie in 1982 opgericht door de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki. Ook Hamont-Achel staat vandaag opnieuw stil bij de atoomaanvallen. "Samen met de internationale gemeenschap roept het stadsbestuur dringend op tot nucleaire ontwapening. Momenteel zijn er wereldwijd immers nog 15.000 kernwapens die gemiddeld dertig keer de kracht hebben van de bommen die 75 jaar geleden zijn ingezet."

Met de vlag van Mayors for Peace maakt Hamont-Achel zijn vredesengagement binnen dit internationale netwerk duidelijk kenbaar. Tot en met dit weekend zal deze vlag blijven hangen.


Bekijk alle artikels uit Hamont-Achel