donderdag 13 mei 2021

Genk: Favoriete erfgoedplekjes in Genk: C-mine, Bokrijk en Thor Park (30 april 2021)

C-mine, Bokrijk en Thor Park. Dat is de top 3 van de meest favoriete Genkse erfgoedplekjes, zo blijkt uit de bevraging bij Genkaren naar aanleiding van de 20ste verjaardag van Erfgoeddag op 25 april.

Wie zijn of haar leukste erfgoedherinnering en/of -plek prijsgaf, ontving in ruil een bijzondere erfgoed-taart. Heel wat mensen gingen enthousiast in op dit initiatief van de Cel Erfgoed en Kunsten en het Emile Van Dorenmuseum.

Onbetwiste nummer 1 is C-mine; in zijn huidige vorm, samen met de terril, maar ook als levendige herinnering aan toen het nog een actieve mijnsite was. Op de tweede plaats staat Bokrijk; een plek waar heel veel mensen warme herinneringen aan hebben als bestemming voor schoolreisjes, met de speeltuin en de oude huisjes van het Openluchtmuseum als absolute toppers. Brons is voor Thor Park, waar men vooral veel waardering voelt voor de terril en de mooie natuur. De Molenvijver, op vier, was niet alleen één van de favoriete plekjes van de oude landschapschilders - zoals Emile Van Doren (1865-1949) - ook vandaag nog wordt het beschouwd als één van de mooiste plaatsen in Genk. Onmiddellijk gevolgd door het Emile Van Dorenmuseum.

Het Emile Van Dorenmuseum wordt in de ranglijst gevolgd door de Slagmolen op zes en op een gedeelde zevende plaats LABIOMISTA en de Melberg. Andere locaties en herinneringen voor de Genkenaren: de oude Shopping 1 als hangplek en de processie in Oud-Winterslag.


Onbetwiste nummer 1 is C-mine. Foto: Communicatie Stad Genk

Bekijk alle artikels uit Genk