vrijdag 18 juni 2021

Dilsen-Stokkem: Europees schaaktoernooi 2020 bij Vasco in Dilsen (18 september 2020)

Op 18, 19 en 20 september organiseert Vasco in haar showroom in Dilsen het Belgische luik van het European Online Youth Chess Championship 2020. Dit schaaktoernooi voor jongeren krijgt dit jaar een nieuwe online invulling omwille van de coronamaatregelen.

Door de blijvende aanwezigheid van het coronavirus, besliste de Europese schaakbond om deze editie van het European Youth Chess Championship in een nieuw jasje te steken. Om de veiligheid van de jonge deelnemers te garanderen, wordt het toernooi online gespeeld in plaats van met echte schaakspellen. De deelnemers – uit meer dan 40 landen – komen hiervoor samen op minimaal 1 tot maximaal 3 locaties per land. Voor België is dat de showroom van Vasco in Dilsen.

"Om een groot toernooi zoals dit vlot te laten verlopen, is er een hoge internetvereiste (minimum van 5MB bandbreedte)", vertelt Luc Cornet, bestuurder van de Koninklijke Belgische schaakbond, systeemanalist bij Vasco en medeorganisator van het toernooi. "Dankzij de uitgebreide technische faciliteiten van Vasco - vooral op het vlak van IT en ondersteuning - zijn we een zeer geschikte partner om dit evenement te coördineren. We voorzien ook een aangename ontvangst van de spelers en hun begeleiders en zorgen voor een coronaproof verloop van het kampioenschap."

Voor het European Youth Chess Championship worden telkens 3 spelers uit 8 leeftijdscategorieën geselecteerd (-12 jaar, -14 jaar, -16 jaar, -18 jaar en dit voor jongens en meisjes apart). Normaal gezien gebeurt deze selectie op basis van de uitslag van het Belgisch Jeugd Kampioenschap. Dat kon dit jaar niet doorgaan omwille van het coronavirus. Daarom gebeurde de selectie nu op basis van de officiële internationale schaakranking.

De deuren van het kampioenschap gaan open op vrijdag 18 september om 13u. Om 15u wordt de eerste wedstrijd gespeeld, weliswaar achter gesloten deuren.


Bekijk alle artikels uit Dilsen-Stokkem