Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips - Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

zaterdag 13 augustus 2022

Business: Eerste ondernemers krijgen de titel Erkend Friturist (7 juli 2022)

De eerste frituristen mogen pronken met hun titel Erkend Friturist. Horeca Vlaanderen en Navefri hebben met de steun van Vlaio de erkenning van het vakmanschap van de friturist in het leven geroepen. In de grote verscheidenheid aan frituren en dergelijke is het soms zoeken om te weten welke frituristen echt op ambachtelijke wijze werken en kwaliteit, hygiëne en beroepsfierheid op de eerste plaats zetten. Dankzij de erkenning wordt die zoektocht nu veel gemakkelijker. Al 292 frituristen die onze nationale trots, ons goudgele erfgoed, in ere houden, krijgen daar nu dus erkenning voor.

De Erkend Friturist is een echte vakman en een ambassadeur voor het friet-vakmanschap. Hij of zij zet kwaliteit, hygiëne en beroepsfierheid op de eerste plaats. Hij of zij kan zich dankzij de erkenning als Erkend Friturist profileren als een waar vakman en zich differentiëren van de grote verscheidenheid aan horecazaken in ons land. Zo ontstaat een Vlaams netwerk van Erkende Frituristen. Het vakmanschap van de friturist en onze frietkotcultuur blijft hierdoor gevrijwaard.

Om als vakman friturist te tonen dat je het erfgoed goed vertegenwoordigt, en om dus de erkenning te verzilveren, moet je aan enkele voorwaarden voldoen:

Voldoen aan de wettelijke voedselveiligheidsnormen van het FAVV.
Minstens vijf jaar ervaring of een frituuropleiding bij Syntra.
Verse frieten worden gebruikt.
De afmeting van de friet ligt steeds tussen 9mm en 14mm.
De frieten worden dubbel gebakken volgens de aangewezen temperaturen.
De professionele friteuse heeft minimaal drie bakeenheden: voorbak, afbak en snacks.
Assortiment met minimaal acht typische frituursauzen.
De klant kan de bestelling altijd afhalen, naast eventueel verbruik ter plaatse. De frieten en toebehoren worden bij voorkeur aangeboden in kartonnen bakjes of puntzakken.

De erkenning is telkens drie jaar geldig. Daarna krijgt de friturist de uitnodiging om zijn of haar erkenning opnieuw aan te vragen, en wordt er opnieuw gecontroleerd of hij of zij nog steeds aan de nodige vereisten voldoet om onze geliefde frietkotcultuur te vertegenwoordigen.


INFO
https://www.erkendfriturist.be/vind/

Bekijk alle artikels uit Business