Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips

zaterdag 27 november 2021

Business: Tongeren zoekt ondernemers met de AmbioriX-factor (17 november 2021)

Digitalisering en globalisering stellen de traditionele functies van elk stadscentrum op de proef. Maar het brengt ook heel wat kansen met zich mee.

Burgemeester Patrick Dewael: "Het online shoppen kende de afgelopen jaren een fenomenale groei. Maar gelijktijdig ging samen met deze vorm van shoppen ook heel wat authenticiteit en persoonlijk contact verloren. En dat is nu net waar u en ik toch behoefte aan hebben. Daar willen we dus werk van maken. Om de stadskern nieuwe zuurstof te geven, gingen we samen met de Provincie Limburg op zoek naar het DNA van onze stad."

Gedeputeerde van Economie Tom Vandeput: "Stadskernen moeten zich immers meer dan ooit transformeren tot bedrijvige stadskernen met een goede mix van verschillende functies zoals handel, horeca, vrije beroepen, ambachten, publieke dienstverlening, evenementen, toerisme, wonen,… Die mix zorgt voor beleving in de Limburgse stadskernen en een goed ondernemersklimaat. Om de Limburgse steden hierin te ondersteunen bieden we het innovatief en co-creatief traject Naar de Kern aan. Ook in de stad Tongeren is dit traject doorlopen."

Schepen Marc Hoogmartens: "Niet te verwonderen dat het DNA van Tongeren karakter is. Net zoals onze stadsheld Ambiorix een sterke, trotse, ambitieuze en gepassioneerde persoonlijkheid was, is de Tongenaar dat ook. Gedreven en ondernemend, maar ook een tikje rebels en weerbarstig. Onder de noemer Ondernemen met karakter willen we de wensen en eigenschappen van de Tongenaar linken en verbinden met onze handelaars. Bestaande handelaars zullen we met dit project extra ondersteunen, nieuwe handelaars met ‘karakter’ trekken we hiermee aan."

Heeft u de AmbioriX-factor en wenst u in Tongeren te ondernemen? Of kent u iemand die dat wil doen? Dit is uw kans! De geselecteerde projecten kunnen rekenen op een professionele begeleiding en financiële steun.

Schepen Hoogmartens: "We zijn op zoek naar karaktervolle, vernieuwende en duurzame starters. Enkel projecten die zich vestigen in het afgebakende kernwinkelgebied komen in aanmerking. De projecten worden beoordeeld op de kwaliteiten en de haalbaarheid/rendabiliteit van het concept."

De geselecteerde kandidaten krijgen een ondersteuningspakket ter waarde van 10.000 euro.
Het ondersteuningspakket kan ingezet worden voor:
- Professionele begeleiding van de onderneming
- Huur of andere werkingskosten
- Publicitaire uitgaven

"We verwachten van de geselecteerde starters dat ze meewerken aan de acties in het stadscentrum om de aantrekkingskracht van Tongeren als handelscentrum te versterken", aldus burgemeester Dewael.

Interesse?
Dien uiterlijk op 4 februari 2022 uw ondernemings- en financieel plan in bij de dienst Economie van de stad Tongeren. Daarna worden de kandidaat-ondernemers uitgenodigd om hun project toe te lichten voor een jury. Na beraadslaging stelt de jury aan het stadsbestuur voor om de 3 kandidaten te ondersteunen. http://www.tongeren.be/karakter

"Naast het aantrekken van de nieuwe ondernemers ondersteunen we de bestaande ondernemers binnen dit project, door het aanbieden van coachingprojecten en samen met hen commerciële acties op te zetten."

Patrick Dewael: "We gaan ook mysteryshoppers inzetten om zo de kwaliteit van de dienstverlening te verhogen in de stad. Zij brengen immers onaangekondigde bezoeken aan de handelszaken en wijzen hen achteraf op de positieve ervaringen, maar geven hen ook tips over hoe het nog beter kan. Het fundament van Tongeren is uiteraard onze geschiedenis, maar met ons karakter maken we het verschil. En dat karakter is overal tastbaar en zichtbaar: in het eigenzinnig winkelaanbod, in cultuur, de internationale antiekmarkt, ons bijzondere dialect, maar evenzeer in architectuur, of ons ruim gastronomisch aanbod. Het DNA van Tongeren zit in de verbinding van het historische KARAKTER van de stad met het KARAKTER van de Tongenaar."

Ambassadeurs:
- Heidi Strauven - Lingerie Silhouette
- Eddy Manet - Café 't Gerechtshof
- Mario Vanoppen - Mario's ijs
- Sven Hansen - The 4 Seasons
- Peter Muziek - Brasserie Bij Peter
- Hilde Vandormael - Lili Fée
- Chantal Matton - Witgoed Matton
- Winnie Moresi - Winnie Moresi
- Bart Menten - Patisserie Blanckaert
- Maarten Crabbé - Barbarius


Tongeren zoekt ondernemers met de AmbioriX-factor. De ambassadeurs van het project. Zij belichamen de authentieke handelaars die het centrum rijk is. Trotse, unieke, vakkundige en klantvriendelijke ondernemers met een hart voor.
Foto: Communicatie Tongeren

Bekijk alle artikels uit Business