Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 1 maart 2024

Business: Container reinigt 6000 mondmaskers per dag (26 april 2020)

Hoe los je het acute tekort aan mondmaskers op? In de zoektocht naar een antwoord op die vraag vonden Laboratorium ECCA, Jansen Cleanrooms en GreenX elkaar de jongste weken. Samen ontwikkelden ze een oplossing om FFP2- en FFP3- maskers snel en veilig te ontsmetten, zodat ze klaar zijn voor hergebruik. Met resultaat: de ontsmettingscontainer Clean Mask Decontamination Room is in staat 6.000 maskers per dag te reinigen.

Wit-Gele Kruis Limburg nam de installatie alvast als eerste in gebruik en is enthousiast.

De Clean Mask Decontamination Room of CMDR is een mobiele oplossing die op grote schaal FFP2- en FFP3-maskers zuivert. In de container wordt een nieuwe technologie toegepast, die uitvoerig getest en uiteindelijk gevalideerd is voor ontsmetting op grote schaal. De hele installatie zit in een omgebouwde container, die per run van 6 uur 1.500 maskers reinigt. Op de site van Laboratorium ECCA te Merelbeke werd al een decontaminatie-unit geïnstalleerd om mondmaskers te reinigen voor de zorgsector en de industrie.

De mobiele installatie kan bovendien ter plaatse geïnstalleerd en gecontroleerd worden.

Eric Vanhees (COO Jansen Cleanrooms) stelt vast dat de vraag groot is: "Op langere termijn bouwen instellingen mogelijk een vaste inrichting om mondmaskers te reinigen. Maar de CDMR is alvast een snelle, goedkope en veilige oplossing voor het tekort aan mondmaskers. We krijgen momenteel dan ook vragen uit verschillende hoeken. Zo liet het Wit-Gele Kruis 1.500 maskers als test reinigen. Daarnaast laten verschillende steden en gemeenten hun interesse blijken. Hun insteek? Maskers aanbieden aan de kleinschaligere zorgverleners in hun regio."

Ook voor het Wit-Gele Kruis Limburg zijn beschermingsmiddelen schaars, waardoor de prijzen de hoogte in schieten. "Daarom zoeken we naar oplossingen die flexibel inzetbaar, maar tegelijk duurzaam en betaalbaar zijn," zegt Nadia Vananroye (algemeen directeur van het Wit-Gele Kruis).

Bekijk alle artikels uit Business