Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

maandag 4 december 2023

Bree: Sport- en scholensite De Weeg in Bree (29 oktober 2023)

De sport- en scholensite in Bree gaat vanaf nu door het leven als De Weeg. "Deze keuze staat niet enkel voor een welluidende, krachtige naam, er steekt ook een mooie betekenis achter, die inwoner Danny Das ons weloverwogen aanreikte toen hij dit voorstel indiende", zegt burgemeester Liesbeth Van der Auwera. "We zijn bijzonder trots op de toekomstige mogelijkheden die de campus aan de komende generaties zal bieden. Maar we houden ook graag de link met de voorgeschiedenis van deze plek warm. Daarom ben ik bijzonder fan van het eenvoudige maar des te mooie De Weeg. Weeg is Brees dialect voor wieg en verwijst zo naar het moederhuis dat sinds de jaren '60 op deze campus stond en waar vele Breeënaren het levenslicht zagen. Heel wat generaties brachten hier dus de allereerste dagen van hun leven door in een wiegje aan de Rode Kruislaan. Wij hopen dat zij nog vele jaren terug op De Weeg terecht kunnen."

De site aan de Rode Kruislaan kent, samen met de partners in de Sint Jacobstraat, ook vandaag al heel wat bedrijvigheid. Het commissariaat van Politiezone Carma is de veilige baken aan de hoofdingang van De Weeg. Het centraal busstation van De Lijn zorgt met 82 ritten per dag voor een vlotte bereikbaarheid, goed voor ongeveer 48.000 op- en afstappers op een hele maand. Dat is iets waar de scholieren van de 3 middelbare scholen op deze site dankbaar gebruik van maken voor hun dagelijkse verplaatsing, want van de 2.118 leerlingen die naar Middenschool Heilig Hart, het Sint-Augustinusinstituut of het TISM gaan, komen er heel wat met het openbaar vervoer. Medisch centrum Practimed biedt -na het vertrek van voormalig Ziekenhuis Maas en Kempen- een ruime gespecialiseerde dienstverlening met 15 medische en 5 paramedische diensten. 40 geneesheer-specialisten en paramedici ontvangen hier gemiddeld 2.650 patiënten per maand. Op de bovenverdieping vind je ook het Brees Huis van het Kind: verschillende diensten met een aanbod voor kinderen en gezinnen onder 1 dak. Bij de buren van kinderdagverblijf 't Wiekernestje.

"De restanten van het oude ziekenhuis die je er vandaag nog ziet, staan op de planning om gesloopt te worden komend voorjaar. Ook de woningen van woonorganisatie WIL (Wonen In Limburg) in het midden van de huidige site verdwijnen op termijn."

Het woonaanbod blijft echter aanwezig: een gloednieuw toekomstig wooncomplex met 36 wooneenheden (sociale assistentiewoningen) wordt geïntegreerd in het sportcomplex en verhuist naar de rand van De Weeg. In het midden van de site komt er uiteindelijk 30.000 m² fiets- en wandelpark met een waterpartij van 1790m². Zo ontharden we een aanzienlijk deel en worden er ook 110 nieuwe bomen aangeplant, in toevoeging tot de 16 volwassen bomen die behouden of omgeplant worden.

In 2024 start de aanleg van de atletiekpiste met tribune, en later volgt dan nog de bouw van het sportcomplex, de woontoren en het zwembad.


Bekijk alle artikels uit Bree