Vrijdagavond raakte een bezoeker van het Schlagerfestival in Hasselt zwaargewond. De politie is op zoek naar getuigen van de feiten.

dinsdag 26 oktober 2021

Beringen: Premie van 2 miljoen euro voor mijnsite Beringen (17 oktober 2020)

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een bijkomende premie van 2 miljoen euro toe voor de restauratie van de mijnsite van Beringen. "Deze premie wordt gebruikt om de sokkels van kolenwasserijen 1 en 3 te restaureren zodat ze als basis kunnen dienen voor een nieuwbouw met eenzelfde beeldbepalend volume. Op die manier kan het herbestemmingsproject voor de mijnsite in Beringen voortgezet worden met respect voor de belevingswaarde. Het gaat om de grootste industriële erfgoedsite in Vlaanderen én de enige mijnsite in Europa waar zowel de gebouwen als de machines bewaard zijn. Dat geeft veel mogelijkheden op educatief en toeristisch vlak", zegt minister Matthias Diependaele.

De Vlaamse overheid investeert elk jaar bijna 100 miljoen euro in onroerend erfgoed. Terecht, want ons rijke erfgoed is een troef voor Vlaanderen. Het is belangrijk dat onroerend erfgoed gebruikt en beleefd kan worden. Dankzij het herbestemmingsproject Be-Mine wordt de mijnsite van Beringen een aangename plek om te wonen, te ondernemen en te ontspannen, met respect voor de unieke geschiedenis van de site. Voor de restauratie van de mijnsite van Beringen werd een meerjarenovereenkomst (2015-2020) afgesloten tussen de Vlaamse Regering en Be-mine. Voor die periode is een totale premie van 20,5 miljoen euro voorzien.

De mijnsite van Beringen is de grootste industriële erfgoedsite in Vlaanderen, ze omvat 100.000 m² aan bestaand gebouwenpatrimonium. In Beringen vonden de eerste verkenningsboringen plaats in 1902. Vanaf 1919 werd er effectief steenkool ontgonnen. De eerste exploitatiebasis voor steenkool werd aangelegd tussen 727 en 789 meter ondergrond. Op 28 oktober 1989 werd de mijn van Beringen gesloten.

Onder de noemer be-MINE wordt de site herbestemd als een toeristisch-recreatief project. Stedelijke functies als wonen, werken en winkelen worden daarbij evenwichtig met elkaar vervlochten. Met het masterplan voor de herbestemming van 32 hectare mijnterrein krijgt de historische locatie een waardevolle en eigentijdse invulling.


Bekijk alle artikels uit Beringen