Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 22 september 2023

Alken: Milieumaatschappij: Geen hout stoken (18 januari 2017)

Op 18 en 19 januari is de luchtkwaliteit in Vlaanderen ondermaats. "Om de fijnstofpieken te beperken adviseren we de bevolking om geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren", luidt de boodschap van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

Omwille van de slechte luchtkwaliteit doet de Vlaamse Milieumaatschappij een oproep aan de bevolking om geen hout te stoken in haarden of kachels. "De impact van houtverbranding op de luchtkwaliteit in een woonomgeving kan lokaal erg hoog oplopen. Bij de verbranding van hout komen er schadelijke stoffen vrij zoals fijn stof, dioxines en PAK (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Deze stoffen hebben aanzienlijke gezondheidseffecten, zo zorgen PAK voor DNA-schade en zijn ze daardoor kankerverwekkend. Zowel haarden als kachels dragen bij tot deze schadelijke uitstoot."

"Houtverbranding in kachels en haarden is niet verboden op deze dagen. Toch kunnen burgers bijdragen aan een betere luchtkwaliteit door geen hout te stoken. Als mensen toch stoken, raden we aan om enkel droog en onbehandeld hout te gebruiken."

Bekijk alle artikels uit Alken