zaterdag 15 juni 2024

Zutendaal: Steeds meer Limburgers springen de fiets op voor hun woon-werk- of woon-schooltraject (22 maart 2023)

Steeds meer Limburgers springen de fiets op voor hun woon-werk- of woon-schooltraject. Dat leidt het provinciebestuur van Limburg af uit de gegevens van de fietstelzuilen langs de fietssnelwegen. De fietstellers noteerden 13 % meer fietsbewegingen op weekdagen in januari en februari 2023, vergeleken met 2022.

Een stijging van 13 % is mooi, maar dat is volgens het provinciebestuur een onderschatting. De fietsbewegingen aan de brug van Kuringen zijn door werken daar immers 28 % gezakt tegenover vorig jaar.

"De teller aan de brug van Kuringen zorgt dus voor een vertekening", verduidelijkt gedeputeerde Bert Lambrechts. "Op alle andere locaties zien we de aantallen toenemen in vergelijking met weekdagen in januari en februari vorig jaar. De teller aan fietsbrug De Langeman in Hasselt toont de grootste stijging van liefst 42 %. De tellers aan de Nijverheidskaai en Kapermolen tellen respectievelijk 34 en 30 procent meer fietsers. Dat zijn mooie cijfers, zeker als je weet dat ook in absolute cijfers daar de meeste fietsers geteld worden (respectievelijk 36.337 en 27.401). Enkel Pelt scoort nog hoger met 40.982 fietsers gedurende de eerste twee maanden van 2023."

Hoewel het provinciebestuur momenteel 14 fietstellers in haar portefeuille heeft, werd deze vergelijking gebaseerd op de gegevens van de 10 oudste fietstellers. Het gaat dan om de fietsteller in Pelt ter hoogte van Skiffel (+5 %), de fietstellers in Hasselt ter hoogte van De Langeman (+42 %), Nijverheidskaai (+34 %), Kapermolen (+30 %) en de spoorwegbrug in Kuringen (-28 %), de teller in Houthalen-Helchteren ter hoogte van de Standaard (17 %), de teller in Maaseik (Neeroeteren) (+ 30 %), de teller in Heusden-Zolder ter hoogte van Routeke (+ 3%), de teller in Dilsen-Stokkem ter hoogte van Driepaal (+ 22 %) en de teller in Bilzen/Zutendaal ter hoogte van het Munsterbos (+ 47 %). De overige tellers staan nog niet lang genoeg om een vergelijking met vorig jaar mogelijk te maken.

Uit de cijfers valt ook af te leiden dat fietsers de fietssnelwegen gebruiken voor hun woon-werk- en woon-schooltraject.

"We zien in de cijfers een duidelijke ochtendspits van 7 tot 9 u. en een avondspits van 14.30 tot 17.30 u.. Op woensdag zien we ook 's middags een kleine piek. Dat alles wijst op functioneel gebruik van onze fietssnelwegen."

Nog opvallend. De topdag dit jaar was Valentijn. De 10 oudste tellers registreerden op deze uitzonderlijk zachte 14 februari 9.257 fietsers; een groot verschil met 2022: Toen 3.998 fietsers. Gemiddeld passeren dagelijks 4.544 fietsers deze telzuilen.


Limburgers springen vaker op de fiets
Foto: Communicatie provincie Limburg

Bekijk alle artikels uit Zutendaal