dinsdag 20 april 2021

Zonhoven: Yarne uit Zonhoven neemt crisiscommunicatie op Nederlandse luchthavens onder de loep (19 juni 2020)

Yarne Puts (21) uit Zonhoven onderzocht de rol van het crisiscommunicatieplan op de Nederlandse luchthavens. Hij sprak daarvoor met de communicatieverantwoordelijken van de vijf luchthavens die passagiersvluchten organiseren (Maastricht Aachen Airport, Eindhoven Airport, Rotterdam The Hague Airport, Groningen Airport Eelde en Amsterdam Airport Schiphol).

Zijn onderzoek kadert in zijn afstuderen aan de opleiding Professionele Bachelor in het Communicatiemanagement aan Hogeschool PXL te Hasselt.

"Mijn onderwerp lag al langer vast, het is dus frappant en geheel toevallig dat de coronacrisis opdook. De communicatieverantwoordelijken noemen crisiscommunicatie uitdagend, dus het is interessant om te bekijken hoe dit efficiƫnter kan georganiseerd worden", vertelt Yarne.

"Je ziet in veel bedrijven dat medewerkers thuis moesten gaan werken en daardoor leerden werken met digitale middelen om te communiceren. Dat is op de luchthaven niet anders. Dit is een kans om een digitaal platform op te richten om de crisiscommunicatie efficiƫnter te laten verlopen."

"Crisiscommunicatie is ingewikkeld omdat er veel partijen bij betrokken zijn. Je zit met de interne afdelingen van de luchthaven, de overheid, de Veiligheidsregio en het publiek. De driehoek 'luchthaven-overheid-Veiligheidsregio' zit eigenlijk op een niveau tussen interne en externe communicatie. Crisiscommunicatie zou gemakkelijker worden als er een digitaal platform zou bestaan tussen deze partijen. De druk om beslissingen te nemen is tijdens een crisis erg groot. Je wil vermijden dat je eerst te lang moet overleggen."

Alle luchthavens organiseren simulaties en in crisistijd zijn de communicatieverantwoordelijken vervolgens blij dat ze al even hebben kunnen oefenen. De luchthaven draagt immers een maatschappelijke verantwoordelijkheid en dan kan het een uitdaging zijn om het hoofd koel te houden.

"Interne communicatie zou steeds voorrang moeten krijgen op externe communicatie. Je wil vermijden dat je medewerkers eerst iets vernemen in de pers dan van de werkgever", besluit Yarne.Yarne Puts samen mede-stagiaire Lana Cordewener op het tarmac van de luchthaven van Maastricht Aachen Airport

Bekijk alle artikels uit Zonhoven