Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

zaterdag 9 december 2023

Wellen: Hacosi scoort met 99 nieuwe woningen (27 oktober 2020)

Hacosi zal in de loop van dit jaar 99 nieuwe sociale woningen in verhuur laten gaan. Hacosi is de sociale huisvestingsmaatschappij in Hasselt, Diepenbeek en Wellen. Ook voor de volgende jaren staan er mooie projecten op stapel.

"Door de coronaepidemie zijn er vertragingen opgetreden bij de oplevering en de niet dringende verhuringen. Het inhuldigingsmoment voor de 99 nieuwe woningen werd geschrapt. Daarom maken we deze round-up voor 2020 en brengen we de cijfers even in de aandacht. De 99 nieuwe woningen zijn goed nieuws voor evenveel gezinnen op onze lange wachtlijst."

Die wachtlijst blijft lang. Hacosi telde in 2019 precies 401 nieuwe inschrijvingen. "We zien de laatste jaren dat het aantal nieuwe inschrijvingen op jaarbasis daalt. Een verklaring voor de dalende trend hebben we niet direct. De woningnood blijft hoog. Momenteel staan er 2665 kandidaten op de wachtlijst."

Niet alleen daalt het aantal nieuwe inschrijvingen, Hacosi merkt op het terrein ook dat kandidaat-huurders sneller dan vroeger een sociale woning afwijzen.

"De piek in het aantal jaarlijkse inschrijvingen ligt een jaar of drie achter ons. We zien wel enkele mogelijke verklaringen voor die piek. Er zijn in die periode veel nieuwe, mooie woningprojecten op de markt gekomen. Sociaal wonen is aantrekkelijker geworden. Tegelijk is er de voortschrijdende verarming. Een normale huur van pakweg 700 euro op de private huurmarkt wordt steeds moeilijker. We houden de vinger aan de pols en bouwen intussen verder."

Hacosi voldoet sinds enkele jaren aan de capaciteitsnormen opgelegd door de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, maar blijft in hoog tempo het patrimonium uitbreiden. Er zitten voor 2021 een reeks kleinere projecten in de pijplijn, goed voor een 50-tal woningen en ook verder in de toekomst zijn er plannen en aanzetten voor realisaties.

De 99 woningen die dit jaar bij Hacosi in verhuring gaan, zijn typerend voor het gewijzigde aanbod van sociale woningmaatschappijen: betere liggingen, samenwerking met de private sector, renovatiesÂ… Daarnaast zet Hacosi ook in op milieuvriendelijke en energiezuinige toepassingen in bestaande en nieuwe woningen.

Project Hassaporta aan de Oeverstraat in Hasselt telt 37 woningen en ligt broederlijk naast bekende residenties zoals Zuidzicht en De Kaai. Project Hoedemakers met 40 nieuwbouwappartementen aan de Genkersteenweg in Hasselt was een publiek private samenwerking (Constructieve Benadering Overheidsopdrachten). Bij de Pastorij in Ulbeek, Wellen, gaat het om een renovatieproject van 4 appartementen. Verder is er residentie Valeriaan in de Dalkruidstraat in Stevoort met 18 woningen en appartementen.


Bekijk alle artikels uit Wellen