Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips - Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 3 februari 2023

Voeren: Ministers in beroep tegen de bouw van 6 windmolens op de grens met Voeren (7 februari 2022)

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele gaat samen met zijn collega-minister Zuhal Demir in beroep tegen de bouw van zes windmolens in het Waalse Dalhem, op de grens met Voeren. "Het project heeft een grote negatieve impact op het landschappelijk en agrarisch karakter van de toeristische Voerstreek. Het is onaanvaardbaar dat dit uitzonderlijk waardevolle landschap aangetast wordt, samen met collega Zuhal Demir zal ik er alles aan doen om die windturbines tegen te houden", zegt minister Diependaele.

In 2019 vraagt Engie Electrabel een omgevingsvergunning aan voor 5 windturbines op het grondgebied van de Waalse gemeente Dalhem. Tijdens het openbaar onderzoek blijkt dat er veel protest is tegen de plannen. Ook de Vlaamse overheid leverde een negatief advies af. Eind 2021 dienen Engie Electrabel en Vortex Energy Belgium (nu Windvision) samen een nieuw project in op dezelfde locatie voor zes windturbines via een nieuwe omgevingsvergunningaanvraag. De gemeente Voeren en buurtbewoners gaan in beroep. Op 22 december 2022 keurt de Waalse overheid de vergunningsaanvraag goed mits voorwaarden. Tegen deze beslissing gaan ministers Demir en Diependaele nu in beroep.

"Indien het geplande project wordt gerealiseerd, zijn de windmolens van overal in Voeren zichtbaar. Dit zou een heel andere perceptie van het landschap geven voor zowel de inwoners, als voor wandelaars, fietsers en de vele andere toeristen die de streek bezoeken. Het zou een impact hebben op hoe we het aanwezige erfgoed beleven en staat dus haaks op het doel van de bescherming van dit cultuurhistorisch landschap."


Bekijk alle artikels uit Voeren