Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips - Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 3 februari 2023

Voeren: Kopers moeten beter ingelicht worden over mogelijke overstromingen (21 juli 2021)

Op voorstel van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir besliste de Vlaamse Regering afgelopen vrijdag om de verschillende waterwetgevingen efficiënter te maken. Daarmee luidt Demir de start in van een hervorming die al maanden voorbereid wordt en die ervoor moet zorgen dat de overstromingsgevoeligheid van percelen in de toekomst begrijpelijker is voor potentiële kopers.

Dankzij de nieuwste en meest accurate overstromingsmodellen in Vlaanderen kan veel gedetailleerdere informatie ter beschikking gesteld worden van vergunningverlenende overheden, die een watertoets moeten uitvoeren, en voor potentiële kopers zelf. De overstromingen van de voorbije week tonen het belang ervan aan. Het departement Omgeving zal voortaan systematisch in beroep gaan als lokale besturen vergunningen afleveren in zogenaamde signaalgebieden, onbebouwde woon- of industriepercelen in overstromingsgebied.

"We hebben als maatschappij het belang en het nut van groen en blauw in het verleden sterk miskend, ondergewaardeerd en verwaarloosd. Er is teveel nutteloze verharding, er is in het verleden te veel gebouwd in watergevoelige gebieden. Dat zet ons voor uitdagingen, zoals we de voorbije week zagen", zegt Demir. "Ook zien we vandaag nog mensen die een grond of een woning kopen of huren in overstromingsgevoelige gebieden, zonder dat echt zeker te weten, en zo pas achteraf tot de vaststelling komen dat ze niet mogen (ver)bouwen of dat het overstroomt. In de meeste gevallen geraken ze ook niet meer af van de aankoop waar ze hun spaarcenten in staken wanneer ze dat willen."

"We gaan ervoor zorgen dat bij verkoop of verhuur wordt gemeld of het gebouw of perceel onderhevig is aan overstromingen. Daarbij maken we komaf met de verwarrende term mogelijk overstromingsgevoelig, wat op het terrein voor verwarring zorgde. Potentiële kopers moeten in de toekomst duidelijk ingelicht worden over de bron van overstroming. Of het nu de kust, een grote rivier of een wolkbreukscenario is."

De informatie zal in de toekomst ook veel verfijnder ter beschikking kunnen worden gesteld van potentiële kopers dankzij de nieuwste en accurate overstromingsmodellen in Vlaanderen. De nieuwe kaarten zijn veel gedetailleerder dan de huidige kaarten.

Bekijk alle artikels uit Voeren