Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

zaterdag 9 december 2023

Voeren: Natuurpunt bouwt aan robuuste natuur dankzij grote aankoop aan kasteel van Altenbroek (24 september 2018)

Natuurpunt heeft 43 hectare aangekocht rond het kasteel van Altenbroek in Voeren. Voor de aankoop kreeg de natuurvereniging een subsidie van de Europese commissie, in het kader van LIFE Pays Mosan.

"Een unieke kans om een parel van de Voerstreek veilig te stellen, op te waarderen, en als verbinding tussen bestaande natuurgebieden in te zetten", zegt Rik Palmans van Natuurpunt Voeren. Natuurpunt zoekt nog middelen om de financiering van de aankoop rond te krijgen. Ook via de plantenverkoop van november zal geld ingezameld worden voor het project.

Dankzij de aankoop sluit het natuurreservaat Altenbroek (dat intussen 200 hectare groot is) voortaan naadloos aan op het Nederlandse natuurgebied Noordal, dat beheerd wordt door Natuurmonumenten. Hierdoor ontstaat een robuust natuurgebied, over de landgrenzen heen.

De komende jaren gaat het Natuurpunt het gebied inrichten zodat de natuur er alle kansen krijgt. De graslanden zullen gemaaid worden zodat soorten van heischrale graslanden en kalkgraslanden er vooruitgang boeken. In de beboste delen zullen we oudere bomen meer licht geven door gericht aangeplante exotische bomen te kappen. Via bosbegrazing moet de bosbodem weer geschikt worden voor de verdwenen orchidee├źn. Die ingrepen zullen de natuur er nog schilderachtiger maken.

Samen met de gemeente Voeren en de VVV gaat Natuurpunt de toegankelijkheid van het gebied optimaliseren via nieuwe wandelpaden, zodat iedereen van de natuur kan komen genieten.

Bekijk alle artikels uit Voeren