Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips - Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

woensdag 17 augustus 2022

Voeren: Nieuwe straatnaam als hulde aan Truiense Burgerwachten (29 juni 2018)

Sint-Truiden heeft er een nieuwe straat bij: de Remersdaallaan in deelgemeente Wilderen. De straatnaam verwijst naar een bijzondere passage uit de Truiense oorlogsgeschiedenis. Dat moment wordt - 100 jaar na het einde van WO I - hiermee voor eeuwig vastgelegd.

Verschillende ontwikkelingen volgen elkaar in snel tempo op en er ontstaan nieuwe woongebieden. En die nieuwe zones of straten moeten ook ook een naam krijgen. In Wilderen ligt er (dichtbij de Zegestraat) zo'n straat die nog naamloos was. Tot vandaag. In aanwezigheid van de omwonenden werd de straat tot de Remersdaallaan gedoopt. Die straatnaam verwijst naar Remersdaal, een deelgemeente van Voeren. Daarom kwam ook het gemeentebestuur van Voeren naar Sint-Truiden om het inhuldigingsmoment bij te wonen.

"De straatnaam herinnert aan een vergeten stukje van onze stedelijke oorlogsgeschiedenis. Op het begin van WO I waren onze Truiense Burgerwachten onderweg naar een Duits gevangenenkamp. In Remersdaal werden ze - op initiatief van de uit Sint-Truiden afkomstige pastoor - na dagen van ontbering eindelijk onthaald met eten en drinken," verduidelijkt schepen Bert Stippelmans.

"Dit mooie en warme gebaar leggen wij nu voor de eeuwigheid vast in onze gloednieuwe Remersdaallaan. De solidariteit van de mensen van Remersdaal zal op die manier nooit vergeten worden."
Honderdjarige herdenking einde WO I

Speciaal voor de 100-jarige herdenking van het einde van WO I organiseert de stad in het najaar tal van activiteiten, lezingen, workshops en tentoonstellingen. Hiermee kan jong en oud op een afwisselende en verrassende manier kennismaken met het Sint-Truiden van een eeuw geleden.


Bekijk alle artikels uit Voeren