zaterdag 15 juni 2024

Tongeren: Renovatie Ambiorixkazerne Tongeren van start (24 mei 2023)

Recent zijn de renovatiewerken aan de oude Ambiorixkazerne en de transformatie tot het nieuwe woonproject In Compagnie gestart. Deze herbestemming naar een nieuw hedendaags stadsdeel wordt zeker één van de meest unieke en duurzame ontwikkelingen in de omgeving van Tongeren, met een mix van compacte studio's over ruime appartementen en luxelofts tot riante penthouses.

De naam In Compagnie verwijst naar de vroegere militaire invulling en naar het kleinschalig karakter rondom het Paradeplein, die een buurt wordt waar het gezellig wonen en leven is.

In het voorjaar van 2025 zullen de eerste bewoners er hun intrek nemen, 15 jaar nadat de laatste militair er midden 2010 vertrok. In een eerste fase wordt de westvleugel gerenoveerd tot moderne en zeer ruime lofts en appartementen, compacte studio’s voor starters en duplexunits. Die laatste hebben naast woonruimtes ook atelierruimte, wat ideaal is voor bvb een juwelier, antiquair of andere ambachtelijke makers of vrije beroepen. Bovenop het gebouw komt een nieuwe verdieping in houtstructuur met grote luxelofts. Cordeel Group wil hiermee een heel breed aanbod appartementen in de markt zetten. Een belevingssite met veel ruimte voor wonen en kleinschalige handel.

"De ontwikkeling van de Ambiorixsite, op wandelafstand van het centrum en het station, past helemaal in het beleid van de stad om bestaand patrimonium te herbestemmen, maar ook op te waarderen met nieuwe functies. Project In Compagnie combineert het beste van 2 werelden: het historische verhaal van de oude militaire kazerne gecombineerd met innovatieve woonmogelijkheden. We streven er naar dat historisch waardevolle realisaties in de stad bewaard blijven, maar dat er ook betaalbare kwalitatieve woongelegenheden gerealiseerd worden. Projecten dienen dan ook aan te sluiten bij de noden van Tongeren en dat voelden we meteen bij In Compagnie", zegt burgemeester Patrick Dewael.

Het historische kazernegebouw behoudt zijn authentieke gevels, maar krijgt wel een stevige upgrade.

Het unieke karakter is er ook zeker door het centrale en autovrije binnenplein, wat een enorme troef zal zijn voor alle bewoners en gebruikers op en rondom de site. Vlotte wandel- en fietsverbindingen, het station en de bushalte bij de deur en de nabijheid van zowel het hart van de oudste stad van België, als het rustig natuurgebied, dragen bij aan de bereikbaarheid en aantrekkelijkheid van deze nieuwe woonomgeving.

In Compagnie zal waken over een goed evenwicht van wonen, kleinschalige handel en voldoende ruimte voor ontspanning, ontmoeting en groen.

Er gaat veel aandacht naar een minimale ecologische voetafdruk bij de renovatie van het gebouw.


Cordeel Group start renovatie Ambiorixkazerne
Foto: Cordeel

Bekijk alle artikels uit Tongeren