Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 2 juni 2023

Tongeren: Autovrije Zondag op 1 mei in Tongeren (29 april 2022)

Op zondag 1 mei organiseert Tongeren als eerste Vlaamse gemeente dit jaar een Autovrije Zondag. Een aantal straten rond het centrum van de stad zullen verkeersvrij zijn en ruimte bieden voor sport, spel, muziek en andere activiteiten. Met de Autovrije Zondag wil de Haspengouwse stad de vele voordelen van duurzame mobiliteit in de kijker zetten. Gemeenten die ook een Autovrije Zondag willen organiseren krijgen inspiratie en advies van Mobiel 21.

Els Van den broeck, algemeen directeur Mobiel 21: "Een Autovrije Zondag is een sterk signaal en heeft een belangrijke symbolische waarde. Het doet mensen nadenken over duurzame mobiliteit en over alternatieven voor de auto. Het laat ook zien hoe de openbare ruimte herademt zodra de wagen uit het straatbeeld verdwijnt en sociaal contact opnieuw opleeft. Dat doet dromen en spreekt heel wat mensen aan. Hoe meer lokale besturen we met Mobiel 21 kunnen helpen met inspiratie en advies om hun plannen in de praktijk om te zetten, hoe beter. Zo zetten we samen nog meer mensen op weg naar duurzame mobiliteit en laten we iedereen ervaren hoe waardevol straten op mensenmaat zijn."

"Met de Autovrije Zondag wil Tongeren de vele voordelen van duurzame mobiliteit in de kijker zetten en mensen laten proeven van een straat op mensenmaat", zegt Patrick Jans, schepen van leefmilieu en mobiliteit van Tongeren. "Zo zullen lokale fietshandelaars zondag testritjes met elektrische fietsen aanbieden, en informatie geven over verschillende soorten fietsen, aankoop- en leasing-opties. Als blikvanger voor de sportieve durvers is er een pumptrack. Daarnaast laten allerlei randactiviteiten en lekkers van de lokale handelaars de autovrije straten in de stad bruisen van het leven."


Bekijk alle artikels uit Tongeren