Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips

dinsdag 18 januari 2022

Tongeren: Succesvol jaar voor Gallo-Romeins Museum: Bijna 95.000 bezoekers (27 december 2021)

Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren blikt tevreden terug op 2021. Hoogtepunt was de tijdelijke tentoonstelling Oog in oog met de Romeinen. Ook de vele gezinsvriendelijke programma’s, activiteiten, presentaties en installaties konden in dit coronajaar op bijzonder veel waardering en belangstelling rekenen.

In totaal ontving het Gallo-Romeins Museum bijna 95.000 bezoekers. "Dit resultaat is opmerkelijk goed, te meer omdat door de coronacrisis zowel schoolkinderen als socio-culturele verenigingen het museum in de eerste jaarhelft nauwelijks bezochten. Ook op andere vlakken was 2021 succesvol. Zo investeerde het Tongerse stadsbestuur in de uitbreiding van de museumcollectie. Het voegde prachtstukken uit de Merovingische tijd aan de verzameling toe."

Het Gallo-Romein Museum versterkte zijn online aanbod, o.a. voor schoolgroepen. Erg succesvol bleken ook de maandelijkse lezingen over tal van archeologische onderwerpen die geïnteresseerden van thuis uit live konden volgen. Dit initiatief wordt in 2022 voortgezet.

Op wetenschappelijk vlak werd eveneens stevig vooruitgang geboekt. Het museum finaliseerde een onderzoek naar (strijd)hamers uit de tijd van de eerste landbouwers. Het voltooide de studie en registratie van de Merovingische collectie. Bijkomend liep er een omvangrijk project waarbij meer dan 4000 Romeinse munten werden geïdentificeerd en beschreven. Een interdisciplinair onderzoek over Romeinse schrijftabletten ving aan.

2022 kondigt zich beloftevol aan. De komende maanden wordt een studie gemaakt om de functionaliteit en beleving van het museumgebouw nog te verbeteren. Tegelijkertijd zijn de voorbereidingen voor een nieuwe tijdelijke tentoonstelling volop aan de gang.


Succesvol 2021 voor Gallo-Romeins Museum
Foto: Gallo-Romeins Museum Tongeren

Patrick Dewael, burgemeester van Tongeren: "Het stadsbestuur zal ook de komende jaren investeren in het Gallo-Romeins Museum. Het is de plek om inzicht te krijgen in hoe anders mensen leefden in het verre verleden. Je wordt er ook aangezet om te reflecteren over onze huidige samenleving. Zo blijf je als museum maatschappelijk relevant."

An Christiaens, schepen van Cultuur: "Ik ben er trots op dat in 2021 opnieuw een grote en diverse groep mensen de weg heeft gevonden naar het Gallo-Romeins Museum. Ze genoten er van een ontspannende en boeiende leerervaring, vaak samen met hun kinderen en/of kleinkinderen."

Bekijk alle artikels uit Tongeren