Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips

dinsdag 18 januari 2022

Tongeren: Tongerse bib wordt heringericht (30 november 2021)

De stad Tongeren gaat midden volgend jaar de openbare bibliotheek herinrichten tot een gezellige (publieke) woonkamer waar elke Tongenaar of bezoeker kan vertoeven en tot rust komen.

Burgemeester Patrick Dewael: "Het is en blijft de kerntaak van een bibliotheek om literaire werken uit te lenen. Toch merken we dat steeds meer mensen onze bibliotheek ook om andere redenen bezoeken: jongeren komen er studeren, volwassenen komen er dagelijks de krant lezen, senioren komen er een babbeltje slaan,.... We willen dat onze toekomstige bibliotheek nog beter op deze realiteit kan inspelen."

De afgelopen jaren vonden er eerder enkele bescheiden ingrepen plaats om aan de bibliotheek een eigentijdse uitstraling mee te kunnen geven. De bib beschikt nu over een eigentijds leescafé en onder andere de afdeling met audio-visuele materialen werd heringericht.

"We willen dat onze bibliotheek een gezellige (publieke) woonkamer wordt voor elke Tongenaar of bezoeker die er vertoeft en er tot rust komt. Met een sfeervolle infrastructuur en een warm interieur willen we hierop inspelen", zegt schepen An Christiaens.

De overheidsopdracht om een ontwerp van de herinrichting op te maken werd in zitting van 23 oktober 2020 van het college van burgemeester en schepenen gegund aan bvba DFM Architecturaal Office uit Tongeren. De gemeenteraad van 29 november 2021 heeft nu de plaatsing van de overheidsopdracht goedgekeurd inzake uit te voeren herinrichtingswerken aan de bib.

De inkom van de bibliotheek wordt klantvriendelijker, overzichtelijker, ergonomisch en vooral gezelliger. De jeugdhoek wordt een aparte, afgescheiden ruimte waar voorleesuurtjes en andere kleine activiteiten kunnen plaatsvinden. Op de 1ste verdieping wordt een vergaderruimte (voor circa 35 personen) ingericht: een vergadering van personeelsleden, een bijeenkomst van de stedelijke cultuurraad, een afspraak van de kinder- en jeugdjury, een overleg van een heemkundige kring, enz. kunnen hier plaatsvinden.

De kostprijs wordt geraamd op 431.000 euro excl/btw. De werken starten midden 2022.


De stad Tongeren gaat volgend jaar (midden 2022) de openbare bibliotheek herinrichten tot een gezellige (publieke) woonkamer waar elke Tongenaar of bezoeker kan vertoeven en tot rust komen.

Bekijk alle artikels uit Tongeren