zaterdag 15 juni 2024

Tongeren: Nieuwe expo ENCLOSED in het Teseum (25 mei 2021)

Op 21 mei opende in het Teseum de expo ENCLOSED. In deze expo neemt hedendaagse kunst het met open vizier op tegen geslotenheid. Centraal staan het verhaal van het kapittel en de opmerkelijke kloosterarchitectuur. Tussen de archeologische restanten en in de gaanderijen ontdek je originele en ongewone creaties van beeldende kunst. Een diversiteit en mix aan installatie, fotografie en mediakunst.

Het Teseum ging hiervoor de unieke samenwerking aan met M HKA (Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen), Pentagoon Academies Tongeren en street artist Flipka.

In 2020 startte het Teseumteam met een onderzoek naar het verleden van het Tongerse kapittel. Bijna duizend jaar lang zorgde deze religieuze organisatie voor de Onze-Lieve-Vrouwekerk en al haar bezittingen. De schatkamer en de omringende kerkgebouwen zijn het bewijs van de rijke geschiedenis. Voor de meeste mensen is het een onbekende wereld en cultuur. Vandaag in 2021 is het onderzoek nog niet afgerond, maar het thema gaf wel aanleiding voor een hedendaagse interpretatie. Het museumproject ENCLOSED werd een feit.

Burgemeester Patrick Dewael: "Als stad Tongeren focussen we niet alleen op ons rijke verleden, we investeren ook in hedendaagse kunst. De kunstwerken van de 9de maand zijn daar een mooi voorbeeld van. De unieke link en het broze evenwicht tussen het verleden en het heden of de toekomst van een stad, wordt onder andere gelegd via het stedelijk kunsten- en cultuurbeleid. Kunst en cultuur maken nog al te vaak onderwerp uit van scepticisme. Nochtans is het zo dat kunst en cultuur emoties opwekken, dat zij discussies aanwakkeren, dat zij steeds het eindresultaat zijn van een creatief proces. We zijn dan ook zeer verheugd over de unieke en boeiende samenwerking met het M HKA."

Schepen An Christiaens: "Aan het begin van de zomerperiode komt het Teseum met een unieke expo in een uitzonderlijk kader, namelijk dat van de archeologische site en de kloostergang. Het Teseumteam begon in 2020 een zoektocht naar het interessante en minder bekende verhaal van het Tongerse kapittel. Dit onderzoeksthema gaf aanleiding tot een hedendaagse invulling. Met het vooruitzicht van het 5-jarig bestaan in juni is dit opnieuw een mooi initiatief om deze prachtige museumsite onder de aandacht te brengen. Met tijdelijke expo’s en initiatieven concentreren we ons niet alleen op nieuwe welgekomen bezoekers, maar ook op waardevolle terugkerende bezoekers."

INFO
Expo ENCLOSED - Praktisch
21 mei t.e.m. 3 oktober 2021
De expo ENCLOSED is te ontdekken tijdens een bezoek aan de archeologische site en de kloostergang. Je volgt het vaste museumparcours.
Reserveer vooraf een tijdslot via 012 80 02 28 of http://www.teseum.be


Nieuwe expo ENCLOSED in het Teseum
Foto: Teseum Tongeren

Bekijk alle artikels uit Tongeren