donderdag 13 mei 2021

Tongeren: 2000 jaar oude Tongenaren heten bezoekers welkom (2 mei 2021)

Voor het eerst in België reconstrueerden specialisten het hoofd van enkele mensen die leefden in de Romeinse tijd. Vanaf 1 mei zijn de levensechte reconstructies te zien in de inkomhal van het Gallo-Romeins Museum. De installatie is vrij toegankelijk.

Aan de Beukenbergweg in Tongeren legden archeologen in 2013 een begraafplaats uit de Romeinse tijd bloot. Vooral één graf, met daarin de skeletresten van drie personen, trok de aandacht.

Skeletonderzoek leert dat het gaat om een man van veertig a vijftig jaar oud en twee kinderen: een meisje van een jaar of drie en een jongen van rond de zes. Uit DNA-onderzoek blijkt dat de kinderen broer en zus waren. Maar de man was biologisch niet aan hen verwant, hij was dus niet hun vader.

De schedelresten van de man en de jongen zijn uitzonderlijk goed bewaard. DNA-analyses gaven de kleur prijs van hun ogen, huid en haar. Zo konden specialisten de gezichten van het tweetal betrouwbaar reconstrueren.

Het resultaat is te zien in de inkomhal van het Gallo-Romeins Museum. Ook het wat en het hoe van de reconstructietechniek worden er toegelicht. De bezoekers krijgen ook de authentieke schedels te zien.

Schepen van Cultuur An Christiaens: "De reconstructies zijn verbluffend. Ze bezorgen me kippenvel. Je komt oog in oog te staan met de mensen die hier tweeduizend jaar geleden leefden. Ze maken een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum nu extra aantrekkelijk."

INFO
GALLO-ROMEINS MUSEUM
Kielenstraat 15
3700 Tongeren
www.galloromeinsmuseum.beVoor het eerst in België reconstrueerden specialisten het hoofd van enkele mensen die leefden in de Romeinse tijd.
De levensechte reconstructies zijn vanaf nu te zien in de inkomhal van het Gallo-Romeins Museum. De installatie is vrij toegankelijk.
Foto: Gallo-Romeins Museum

Bekijk alle artikels uit Tongeren