Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

zaterdag 9 december 2023

Tessenderlo: Omgevingsvergunning voor gascentrale TDS Tessenderlo (16 september 2022)

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir levert een omgevingsvergunning af aan TDS voor een gascentrale in Tessenderlo.

Vorig jaar stond politiek Vlaanderen in rep en roer toen Demir besliste om de omgevingsvergunningen voor zowel de gascentrale van Dilsen-Stokkem, Tessenderlo als Vilvoorde te weigeren. Enkel een kleine gascentrale in Gent werd toen vergund. Intussen is het gasproject in Dilsen-Stokkem van de baan en vervangen door een batterijenpark. De initiatiefnemers van Tessenderlo en Vilvoorde dienden echter een nieuwe aanvraag in en verbeterden hun dossier. De aanvraag van Vilvoorde stootte op een stilzwijgende weigering van de deputatie van Vlaams-Brabant, de aanvraag van Tessenderlo belandde meteen op het bord van de minister omdat ze provinciegrensoverschrijdend is.

Terwijl de aangevraagde gascentrale van 900MW in Tessenderlo in 2021 nog goed was voor de uitstoot van 344.000kg NOx en 103.000kg ammoniak, werden nieuwe technieken ingeschakeld die de uitstoot sterk terugdrongen naar 298.000kg NOx en 30.000kg ammoniak. De daling van de ammoniakuitstoot met meer dan 70% is een goede zaak aangezien Demir vooral de ammoniakuitstoot als weigeringsgrond hanteerde.

TDS krijgt wel enkele stevige randvoorwaarden opgelegd. Zo moet het bedrijf ervoor zorgen dat ze tegen 2040 klimaatneutraal is en krijgt ze de opdracht in totaal 30 ha extra bos te realiseren, waarvan 12 ha aaneengesloten binnen de eerste twee jaar.


Bekijk alle artikels uit Tessenderlo