Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

zaterdag 9 december 2023

Tessenderlo: Protestactie boeren in Tessenderlo (6 september 2022)

Naar aanleiding van de omgevingsvergunningsaanvraag door Tessenderlo Development Services voor de bouw en uitbating van een nieuwe gascentrale op de site Schoonhees, voerden de Bedrijfsgilden Diest-Bekkevoort en Lumberlo, aangesloten bij Boerenbond, deze voormiddag actie.

"Terwijl landbouwbedrijven uit de regio de deuren moeten sluiten tegen 2025 omwille van het huidige stikstofakkoord, krijgt industrie wel nog uitbereidingsmogelijkheden." Landbouwers zijn niet tegen de komst van de nieuwe gascentrale. Energie is een basisbehoefte, net zoals voedsel. Wel vinden de landbouwers dat er niet gediscrimineerd mag worden tussen verschillende sectoren.

"De situatie in Tessenderlo is absurd: op minder dan 1,5 km van de site voor de nieuwe gascentrale moet een landbouwbedrijf in 2025 de deuren sluiten wegens een rode PAS-brief. De aanvraag voor de gascentrale voorziet een uitstoot gelijk aan 60 keer de emissies van dit vleeskippenbedrijf. In de regio zijn nog enkele bedrijven in dezelfde situatie. Waar is de logica, twee maten twee gewichten?", reageert Jos Ramaekers, voorzitter Bedrijfsgilde Diest-Bekkevoort.

Met de slogan Ons voedsel, uw energiebron en door winkeltassen met de tekst De boer zorgt voor gezond, veilig en duurzaam voedsel aan te bieden aan voorbijgangers, vragen de landbouwers aandacht voor deze ongelijke behandeling. "Want zonder onze landbouwers zal je de winkeltas niet meer kunnen vullen met lekkere lokale producten. Net zoals een gascentrale een vergunning nodig heeft, hebben ook wij dit nodig zodat ons voedsel jouw energiebron kan zijn", zegt Norbert Pollaris, voorzitter van de Bedrijfsgilde Lumberlo.

"De Vlaamse overheid verwerkt momenteel de bezwaren van het openbaar onderzoek van het stikstofakkoord. We vragen dan ook dat deze ernstig worden genomen en dat de Vlaamse regering met ons het gesprek aangaat om samen na te denken over haalbare oplossingen voor onze boeren, voor onze natuur en voor onze voedselproductie."Protestactie van landbouwers: "De situatie in Tessenderlo is absurd: op minder dan 1,5 km van de site voor de nieuwe gascentrale moet een landbouwbedrijf in 2025 de deuren sluiten wegens een rode PAS-brief. De aanvraag voor de gascentrale voorziet een uitstoot gelijk aan 60 keer de emissies van dit vleeskippenbedrijf."
Foto: Boerenbond

Bekijk alle artikels uit Tessenderlo