Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 22 september 2023

Tessenderlo: Pop-up Expo Wolven in Limburg reist in 2020 door Limburg (9 maart 2020)

Sinds mei 2019 reist de Pop-up Expo Wolven in Limburg doorheen Noord-Limburg: Duinengordel (Oudsbergen), Bosland (Lommel en Peer) en Kempen~Broek (Bree). Meer dan 17.562 (inclusief 136 groepen) mensen kwamen het voorbije jaar al op bezoek: een overweldigend succes. De Pop-up Expo partners hebben nu beslist om de Expo in 2020 verder te zetten op verschillende locaties verspreid over Limburg.

De aanwezigheid van wolven roept heel wat emoties op en brengt voor veehouders ook wat extra voorzorgsmaatregelen met zich mee. Reden te meer voor de initiatiefnemers - Natuur en Bos, de natuurgebieden Duinengordel, Bosland, Kempen~Broek en het Provinciaal Natuurcentrum - om de Pop-up Expo Wolven in Limburg ook in 2020 verder te zetten.

De aftrap wordt gegeven in het Bosmuseum Gerhagen te Tessenderlo in maart-april, daarna verhuist de Expo naar het Bezoekerscentrum De Watersnip in Koersel in mei en juni. Wat later is het Natuurpunt huis Kiewit in Hasselt aan de beurt in juli en augustus. Tenslotte verhuist de expo ook naar Maaseik in september en oktober en Basisschool Momentum in Sint-Truiden in november en december.

"Met deze expo willen we bezoekers en bewoners van de gebieden waar de wolf voorkomt informeren over hoe mensen en wolven kunnen samenleven", zegt Dries Gorissen van Natuur en Bos. "Een wolf heeft grote aaneengesloten gebieden nodig, waar voldoende voedsel te vinden is. In Limburg hebben de wolven een geschikt leefgebied gevonden, met een grote wildstand. Alhoewel de wolf vooral jaagt op natuurlijke prooien zoals ree en everzwijn, kozen ze ook al voor gemakkelijk bereikbaar vee als prooi. Veehouders maken zich daarom zorgen. Als de wolf bij ons schade toebrengt, dan zijn daarvoor wettelijk de nodige schadevergoedingen voorzien vanuit de Vlaamse overheid. Je kunt bovendien je weides vrij eenvoudig beschermen, zodat een wolf er niet in kan. Als Natuur en Bos vinden we het belangrijk om veehouders hierbij te ondersteunen. Hierover geven we ook meer info in deze Expo. Daarnaast organiseren we onder ander infoavonden en demodagen en ontwikkelden we een folder toegespitst op schade en preventie die ook aan de Expo te verkrijgen is."


Planning
Bosmuseum Gerhagen (Tessenderlo): 8 maart tot 26 april
Adres: Zavelberg 10, 3980 Tessenderlo
Openingsuren: alle dagen van 13u45 tot 17u00
Rondleidingen of bezoeken kunnen worden aangevraagd: wet.gerhagen.be
Bezoekerscentrum De Watersnip (Koersel): mei en juni
Natuurpunthuis Kiewit (Hasselt): juli en augustus
Maaseik: september en oktober
Basisschool Momentum (St.-Truiden): november en december


Bekijk alle artikels uit Tessenderlo