zaterdag 15 juni 2024

Sint-Truiden: Werken aan historische Speelhofsite van start (4 juni 2024)

De werfdoeken hangen en de aannemer is klaar met de voorbereidingen: De werken aan kasteeldomein ’t Speelhof gaan van start. Het lokaal bestuur werkt aan een nieuwe toekomst voor de historische gebouwen. De erfgoedsite heeft een groot potentieel aan ruimte voor herbestemming en gedeeld gebruik. Door deze duurzaam te restaureren zal het een plek worden voor elke Truienaar. De werken worden in verschillende fasen afgewerkt.

Het eerste deel van de werken concentreert zich op het stabiliseren van de ondergrond en de structurele integriteit van het gebouw. Het gebouw wordt hierbij volledig gestript. De belangrijkste erfgoedelementen zoals de houten trap en marmeren vloer worden gedemonteerd en opgeslagen, zodat ze in een later stadium veilig teruggeplaatst kunnen worden. Daarna volgen de dakwerken, gevelwerken en de herstellingen aan het schrijnwerk.

Ook de orangerie wordt in ere hersteld. De demontering en heropbouw van de constructie vergt een gespecialiseerde aanpak en wordt pas gestart na de realisatie van de ingrijpendste werken aan het gebouw.

Om ieders veiligheid te garanderen wordt een deel van de dreef voorbehouden voor werfverkeer. Fietsers worden omgeleid via het nabijgelegen begijnhof, voetgangers kunnen het Speelhof verkennen via de tuinen en het dierenparkje. Er komt een tijdelijke pop-up horeca aan de speeltuin op de site van het Speelhof zodat bezoekers nog steeds kunnen genieten van de groene omgeving met een hapje en een drankje. Het einde van de werken is voorzien voor maart 2026.


Werken aan historische Speelhofsite van start
Foto: Communicatie Sint-Truiden

Bekijk alle artikels uit Sint-Truiden