zaterdag 15 juni 2024

Sint-Truiden: Meer dan 5.000 jongeren planten 150.000 bomen tijdens het allereerste BOOMweekend (19 november 2023)

Het eerste BOOMweekend, een initiatief van de Bosalliantie in samenwerking met lokale jeugdbewegingen, kende vandaag zijn laatste dag. Ondanks de weersomstandigheden hebben meer dan 5000 jongeren​ het afgelopen weekend op 40 locaties in Vlaanderen boompjes in de grond gestopt. In totaal is dat samen goed voor 86 hectare gloednieuw bos ofwel zo'n 150.000 boompjes erbij. Ook in Sint-Truiden werden nieuwe bomen geplant. Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir kwam er een handje toesteken.

Niet alleen jongeren staken de handen uit de mouwen, ook Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir was van de partij. Dat deed ze op het Provinciaal Domein Nieuwenhoven in Sint-Truiden dat na de plantactie 2,2 hectare bos rijker werd. In de nu al bosrijke provincie Limburg gebeurden er extra inspanningen om het beleid van minister Demir te ondersteunen.

Igor Philtjens, gedeputeerde van de provincie Limburg: "Dankzij dit geweldige initiatief zetten jongeren zich in voor hun eigen toekomst en die van de volgende generaties door bomen te planten in Provinciaal Domein Nieuwenhoven. Zo werken we aan de ontwikkeling van levend erfgoed en duurzaam toerisme waar educatie en bewustwording centraal staan."

Bert Lambrechts, gedeputeerde van Natuur voor de provincie Limburg vult aan: "Investeren in natuur en bos is investeren in de toekomst en in de levenskwaliteit van de volgende generaties. Dat weten we in Limburg als geen ander. Daarom zijn we uitermate blij dat de minister ons niet alleen financieel ondersteunt, maar actief ijvert voor meer bos."

Op 40 locaties zijn de plantacties kunnen doorgaan, op 9 locaties was het geplande aanplanten van bomen niet mogelijk door de weersomstandigheden. Maar uitstel is geen afstel, de bomen worden daar op een later tijdstip geplant.


Bekijk alle artikels uit Sint-Truiden