zaterdag 15 juni 2024

Sint-Truiden: Truienaren brengen 370 km trage wegen in kaart (14 oktober 2023)

Op 19 april 2023 werd het startschot gegeven voor de inventarisatie van trage wegen in Sint-Truiden. Vrijwilligers brachten liefst 370 km doorsteken, steegjes, fietsverbindingen, veldwegen etc. in kaart. Het lokaal bestuur Sint-Truiden gaat nu aan de slag met deze gegevens voor de opmaak van een tragewegenplan en nodigt iedereen op de Dag van de Trage Weg uit in 't Stekske (de Veva) voor een korte toelichting over het project en om zelf enkele van deze verborgen wegen te ontdekken.

"We willen alle vrijwilligers heel erg bedanken voor hun hulp bij het in kaart brengen van het netwerk van trage wegen en de staat ervan. Op basis van deze gegevens werken we aan een tragewegenplan waarin we onze toekomstvisie voor de verbindingen concretiseren", zegt schepen Mieke Claes. "In een eerstvolgende fase zullen er straatnaamborden geplaatst worden bij de trage wegen om ze meer zichtbaarheid te geven en ze te ontsluiten als alternatieve en verkeersveilige wandel- en fietsnetwerken voor bijvoorbeeld schoolgaande kinderen, woon-werk en woon-winkel verkeer."

"Bovendien onderzoeken we hoe voetwegen ingezet kunnen worden als natuurverbindingen en groene netwerken tussen bestaande en toekomstige waardevolle natuurgebieden in Sint-Truiden. Daarnaast kunnen trage wegen ingezet worden om de gevolgen van de klimaatopwarming op te vangen zoals de bestrijding van erosie en modderstromen van akkers. Het belang van trage wegen in het Haspengouwse landschap is dus zeker niet te onderschatten."


INFO
https://www.sint-truiden.be/trageweg2023


Bekijk alle artikels uit Sint-Truiden