Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 1 maart 2024

Sint-Truiden: Limburg Regional Airport (LRA) op Droneport krijgt nieuwe omgevingsvergunning voor toekomstplannen (29 september 2023)

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft een cruciale omgevingsvergunning afgeleverd voor de verdere ontwikkeling van de Droneport-site in Sint-Truiden. Limburg Regional Airport (LRA) krijgt toelating om haar vliegactiviteiten verder te zetten tot een maximum van 30.000 vliegbewegingen per jaar. Er worden echter wel enkele voorwaarden opgelegd zoals een viermaandelijkse monitoring van de luchtkwaliteit. De vliegbewegingen worden bovendien beperkt tot de periode van zonsopgang tot zonsondergang en nooit voor 7 uur of na 22 uur.

LRA organiseert in Brustem zowel recreatieve als lesvluchten met kleine vliegtuigen. De Vlaamse regering heeft daarvoor in 2019 een vergunning afgeleverd en moest zich nu over een nieuwe aanvraag buigen. In het verleden was LRA goed voor 15.600 vliegbewegingen. De nieuwe aanvraag ging over een maximum van 30.000 vliegbewegingen per jaar. Een groot gedeelte daarvan zijn zogenaamde touch & go-bewegingen. Bij een touch & go maakt de piloot een landing zonder volledig te stoppen om meteen weer op te stijgen. Dit wordt meestal gedaan bij lesvluchten.

"Deze omgevingsvergunning moet Droneport toelaten haar groeiplannen waar te maken binnen de grenzen van haar omgeving. De opgelegde monitoring is cruciaal om de druk op de omgeving onder controle te houden. Een omgevingsvergunning kan immers ten allen tijde bijgesteld worden indien nodig", aldus Demir.

Bekijk alle artikels uit Sint-Truiden