Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips - Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

donderdag 6 oktober 2022

Sint-Truiden: Monumentenrun 2022 op zaterdag 17 september (16 september 2022)

Op zaterdag 17 september kan je het historische stadscentrum van Sint-Truiden opnieuw op een unieke sportieve manier ontdekken tijdens de Monumentenrun. Tijdens de 7e editie van deze urban run loop je door en langs de mooiste monumenten, onverwachte plekjes en natuurpracht. Onderweg geniet je van superleuke animaties en de verrassing van 2022 is een installatie van kunstenaar Tom Herck.

"De parcoursbouwers van de Monumentenrun zorgen elk jaar voor een aangepast parcours met nieuwe uitdagingen. Zo starten de lopers van de 6km en 10km dit jaar op de site van Lago Bloesembad. Voor het eerst zorgt de prachtige Fruitvallei voor een groene toets die over een lengte van 1,5km uitgelicht wordt met verschillende lichtanimaties. Ook museum De Mindere is nieuw op het parcours", legt schepen Stijn Vanoirbeek uit. "De stunt van deze editie is echter de samenwerking met Tom Herck. Deze conceptuele kunstenaar uit Sint-Truiden bouwt een maatschappijkritische installatie in de ondergrondse parking van De Gazo en de deelnemers lopen er midden door."

Tom Herck maakte de voorbije jaren nationale en internationale furore met werken als Holy Cow (kerk Kuttekoven), Wreckage in a bottle (Oostende), een installatie op Burning Man (USA) en een performance op de Theems in Londen. In Sint-Truiden kan je zijn bekendste werk Het Verval bekijken in de Speelhoflaan.

"Sint-Truiden is een prachtige monumentenstad. De Monumentenrun is de ideale manier om al dat moois op een bijzondere en sportieve manier te beleven. Traditionele toppers als de abdijsite, academiezaal, Minderbroederskerk, abdijtoren en Oud Stadhuis zijn natuurlijk weer van de partij. Stayen, het bekende stadion van STVV, maakt na enkele jaren zijn comeback. Truienaars beleven hun patrimonium dankzij de Monumentenrun op een originele manier. En ook heel wat lopers van ver buiten onze stad kunnen zo kennismaken met onze prachtige monumenten", zegt schepen Jelle Engelbosch.

Onderweg vrolijken heel wat muzikanten en artiesten uit Sint-Truiden en omstreken de sfeer op. Enkele caf├ęs bieden zelfs een lekker fris pintje aan onderweg.


INFO
De Monumentenrun is een sportieve totaalbeleving waar iedereen aan kan deelnemen. Zo wordt de afstand van 6km ook opengesteld voor wandelaars. Natuurlijk zijn er ook de succesvolle Sprookjesrun en Kidsrun voor kinderen tot 12 jaar. Inschrijven kan je via http://www.monumentenrunsinttruiden.be
Ook op 17 september kan je je nog inschrijven in de startzone op Lago.


Op zaterdag 17 september kan je het historische stadscentrum van Sint-Truiden opnieuw op een unieke sportieve manier ontdekken tijdens de Monumentenrun
Sfeerfoto editie 2021: Communicatie Sint-Truiden

Bekijk alle artikels uit Sint-Truiden