Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 2 juni 2023

Sint-Truiden: Sint-Truiden viert 75 jaar Buck Danny met tentoonstelling en nieuwe fietszoektocht (1 juni 2022)

Dit jaar blaast de populaire pilotenreeks Buck Danny 75 kaarsjes uit. Vanaf 1 juni kan iedereen meegenieten van zijn vele avonturen op een boeiende expo in Sint-Truiden. Aan de tentoonstelling is ook een nieuwe fietszoektocht gekoppeld die helemaal in het teken staat van de avontuurlijke gevechtspiloot en het militaire heden en verleden van Sint-Truiden.

Buck Danny beleefde zijn eerste avontuur in 1947 in het weekblad Robbedoes. Met de afloop van de Tweede Wereldoorlog was er ook een abrupt einde gekomen aan de toevoer van Amerikaanse strips. In een gloednieuwe stripreeks onderworpen de Luikenaars Victor Hubinon en Jean-Michel Charlier de Amerikaanse piloot Buck Danny aan tal van avonturen. Ondertussen verschenen 58 albums over de heldhaftige belevenissen van deze vliegenier, waarvan 40 van de hand van Charlier en Hubinon.

Van 1 juni tot en met 2 oktober kunnen liefhebbers van stripverhalen en iconische vliegtuigen hun hart ophalen bij twee expo’s in de Minderbroederskerk en DronePort. Daar worden bezoekers ondergedompeld in de fascinerende wereld van Buck Danny en maken ze van dichtbij kennis met een aantal klassieke vliegtuigtypes die gelinkt zijn aan de militaire geschiedenis van Haspengouw, onder andere de Boeing B17 Flying Fortress, Republic P-47 Thunderbolt, Supermarine Spitfire en de Republic F84 Thunderjet.

Schepen Hilde Vautmans: "Het vliegveld in Brustem, waar nu DronePort gevestigd is, speelde in de Tweede Wereldoorlog een voorname rol in de eindstrijd tegen de Duitse bezetters. In het Luchtmachtmuseum in de Diesterstraat krijgen bezoekers al een bijzonder mooi overzicht van de militaire geschiedenis van de voormalige basis van Brustem. Ik ben bijzonder verheugd dat we via deze tentoonstelling en de bijbehorende fietstocht een nog breder publiek kunnen laten kennismaken met dit belangrijke stukje geschiedenis."

Aan de tentoonstelling is bovendien een flinke fietszoektocht verbonden. "Op 14 markante locaties, waaronder de twee expo's, maak je kennis met het militaire verleden van Sint-Truiden", zegt schepen Nina Kvikvinia.

Terwijl je geniet van het prachtige Haspengouwse landschap, passeer je langs bunkers en monumenten.

INFO
https://www.visitsinttruiden.be/aanbod/buck-danny-fietstocht/Foto: Communicatie Sint-Truiden

Bekijk alle artikels uit Sint-Truiden