Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 22 september 2023

Sint-Truiden: Groen licht voor restauratie interieur van de Sint-Quintinuskerk in Sint-Truiden (29 december 2021)

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor de volgende stap in de restauratie van de Sint-Quintinuskerk in Sint-Truiden. De Vlaamse overheid kent hiervoor een premie van 874.428,95 euro toe.

"In twee eerdere restauratiefasen werden dak- en gevelwerken en consolidatiewerken uitgevoerd. Ook werden de glas-in-loodramen en de kerkhofmuren aangepakt. Nu kan de restauratie van de binnenkant van de kerk starten", aldus minister Matthias Diependaele.

"Investeren in ons onroerend erfgoed draagt in de eerste plaats bij tot werkgelegenheid in de bouw- en restauratiesector. Maar door ons patrimonium te gebruiken als cultureel en toeristisch uithangbord levert deze investering op termijn ook een economische meerwaarde op. We maken van Vlaanderen een aantrekkelijke plek om in te wonen, om te ondernemen, te bezoeken en van te genieten."

Omdat aan de binnenkant van de kerk veel schade en gebreken zijn vastgesteld dringt een totaal restauratie zich op. Zo worden onder andere de vloeren aangepakt, net als het binnenschrijnwerk en het meubilair. Er worden ook pleister- en schilderwerken uitgevoerd. De parochiekerk Sint-Quintinus in Gelinden is een neoclassicistische kerk die gebouwd werd in 1791. Het gebouw werd in 1998 beschermd als monument en als dorpsgezicht.


Bekijk alle artikels uit Sint-Truiden