woensdag 27 oktober 2021

Sint-Truiden: Nina Derwael en Lon Polleunis voorgedragen als ereburgers (30 augustus 2021)

De gemeenteraad heeft Nina Derwael en Lon Polleunis vanavond officieel voorgedragen als ereburgers van de stad Sint-Truiden. Vanaf vandaag is het mogelijk om Olympisch kampioene Nina Derwael en voetballegende Lon Polleunis te benoemen tot ereburgers van de stad Sint-Truiden. De gemeenteraad zette daarvoor het licht op groen en keurde een nieuw reglement goed.

De voorwaarden voor de titel zijn uitgebreid naar zowel inwoners als niet-inwoners van de stad Sint-Truiden. Dit ereburgerschap, dat een eerder symbolische betekenis heeft, kan enkel toegekend worden aan personen in leven die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad Sint-Truiden of hebben bijgedragen aan de uitstraling van de stad Sint-Truiden op Vlaams, nationaal of internationaal niveau. Binnenlandse politieke mandatarissen komen niet in aanmerking voor de titel.

"Nina Derwael en Lon Polleunis zijn sportieve ambassadeurs van Sint-Truiden. Beiden hebben ze onze stad nationaal en internationaal op de kaart gezet. Hun uitzonderlijke prestaties inspireren dan ook velen. Als stadsbestuur hebben we de voorbije jaren ingezet op het ontwikkelen van degelijke faciliteiten en sportinfrastructuur."

Zowel Ex-topref en raadslid Serge Gumienny en Eddy El Herbouti hebben voetballegende Lon Polleunis voorgedragen als ereburger van de stad Sint-Truiden. Odilon Polleunis won in 1968 de Belgische gouden schoen en kwam ook meermaals uit voor de nationale ploeg.

Nina Derwael is een turnster van een ongeziene klasse die op de Belgische, Europese, Wereld- en Olympische kampioenschappen gouden, zilveren en bronzen medailles behaalde. Tijdens de afgelopen Olympische spelen van Tokio wist ze haar droom te verwezenlijken en behaalde ze de gouden medaille op de brug met ongelijke leggers. Eerder al werd ze omwille van haar uitzonderlijke prestaties gelauwerd met prijzen zoals de Nationale Trofee voor Sportverdienste (2018), de Vlaamse Reus ( 2017 en 2018), het Vlaams Sportjuweel (2018) en Sportvrouw van het jaar (2018 en 2019).


Bekijk alle artikels uit Sint-Truiden