donderdag 13 mei 2021

Sint-Truiden: 1 miljoen euro subsidie voor de restauratie van de burcht van Brustem (16 oktober 2020)

Minister van onroerend erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) gaat in op de vraag van het stadsbestuur van Sint-Truiden en kondigt aan dat de restauratie van de burcht van Brustem met hoogdringendheid van start gaat. Hij maakt hiervoor 1 miljoen euro vrij.

"Na meer dan veertig jaar plannen en praten komt het dossier komt hiermee in een stroomversnelling. De stelling zal in 2021 geleidelijk verdwijnen, zo een zes jaar eerder dan verwacht", zegt schepen Jelle Engelbosch.

Eind vorig jaar nodigde erfgoedschepen Jelle Engelbosch de minister uit in Sint-Truiden om hem kennis te laten maken met het rijke erfgoed van de stad. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om een aantal restauratiedossiers op tafel te leggen en overtuigde de minister ondermeer om de restauratie van de burcht van Brustem naar voren te halen.

Jelle Engelbosch: "Dankzij de inspanningen van mijn voorgangers werden de afgelopen decennia verschillende stappen vooruit gezet en werden er in 2013 en 2017 beheersdossiers opgemaakt. Achter de schermen heb ik de afgelopen periode hierop voortgeborduurd en ik ben blij nu voor de definitieve doorbraak te kunnen zorgen."

De restauratie zal nog een technisch huzarenstukje blijken. De stelling, die er sinds 1989 rond staat, is ondertussen zelf versleten maar houdt de brokstukken momenteel samen. De ontmanteling zal verschillende maanden duren.

"Ook de omgeving pakken we aan. Het zal ook een bijkomende toeristische troef zijn waar de inwoners van Brustem terug fier op kunnen zijn."

De totaalrestauratie wordt geraamd op 1.200.000 euro en is voor 80% gesubsidieerd door de Vlaamse overheid.Bekijk alle artikels uit Sint-Truiden