Stuur je artikel met foto: info@limburgnieuws.be

maandag 26 oktober 2020

Sint-Truiden: GPS-uurwerk voor senioren (15 oktober 2020)

De thuiszorgdienst van Zorgbedrijf Sint-Truiden streeft ernaar senioren zo lang mogelijk en op een veilige manier in hun vertrouwde omgeving te laten wonen. Dankzij een GPS-uurwerk kan de thuiswonende senior zich veilig verplaatsen in de buurt en zijn de mantelzorgers ook gerust.

Dit GPS-uurwerk voor senioren is een innovatief systeem dat de gebruiker toelaat om zich veilig te verplaatsen in de buurt. Dit geeft senioren meer vrijheid. Zelfs voor personen met beginnende dementie en hun mantelzorgers biedt dit GPS-uurwerk diverse troeven.

In vergelijking met een gewoon personenalarmsysteem heeft dit GPS-uurwerk meerdere voordelen. Het GPS-uurwerk is uitgerust met een alarmknop die bij de activatie ervan een sms-bericht zendt naar de mantelzorger. De mantelzorger kan dan bellen naar het GPS-uurwerk en op die manier in contact treden met de senior. Het GPS -signaal zorgt ervoor dat de mantelzorger ook steeds kan achterhalen waar de senior zich precies bevindt. De belfunctie werkt in twee richtingen: de gebruiker kan een SOS-bericht versturen naar zijn noodcontacten, en de familie kan rechtstreeks bellen naar de gebruiker die het GPS-uurwerk om zijn pols draagt. De gebruiker hoeft dus geen mobiele telefoon bij de hand te hebben. Alles is verwerkt in het GPS-uurwerk.

Mensen met dementie kunnen last krijgen van dwaalgedrag. Dit kan onveilige situaties teweegbrengen en de familie is niet gerust wanneer de oudere de woning verlaat. Door middel van dit GPS-uurwerk kan de familie veilige zones instellen. Zodra de gebruiker zich buiten de veilige zone begeeft, zal er automatisch een bericht verzonden worden, per sms en via mail, naar de familie van de gebruiker. De familie kan dan een oproep doen naar de gebruiker van het GPS-uurwerk. Deze oproep wordt ontvangen door het GPS-uurwerk. Indien deze oproep niet wordt beantwoord kan via het track and trace-systeem de exacte locatie van de gebruiker worden bepaald.

Zorgbedrijf Sint-Truiden heeft besloten om als facilitator op te treden bij de aanschaf van dit GPS-uurwerk voor senioren.
Het GPS-uurwerk werd gedurende een langere periode uitgetest. Geïnteresseerden kunnen dit GPS-uurwerk aankopen via het zorgbedrijf. Het zorgbedrijf zorgt dat het toestel volledig gebruiksklaar is.

"Het uurwerk kan een alternatief zijn voor het traditionele personenalarmsysteem. Het geeft senioren meer vrijheid en stelt de familie gerust", zegt Pascal Monette, voorzitter Zorgbedrijf Sint-Truiden.


Bekijk alle artikels uit Sint-Truiden