Stuur je artikel met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 25 september 2020

Sint-Truiden: 22 wildplakzuilen tegen de vlakte (25 januari 2020)

De 22 plakzuilen in de stad zijn een doorn in het oog van inwoners. Daarom besliste het stadsbestuur om ze te verwijderen. Binnenkort komt er een duurzaam en digitaal alternatief. Als de omstandigheden het toelaten, verschijnt er op de plaats van elke zuil ook een nieuwe boom.

Voor sommigen vallen ze niet meer op, anderen storen er zich mateloos aan: de wildplakzuilen. De betonnen pilaren werden jaren geleden her en der verspreid, om verenigingen en organisatoren van niet-commerciële activiteiten een forum te geven voor publiciteit. In de praktijk werden ze echter voornamelijk door commerciële organisaties en private ondernemingen gebruikt.

"De wildplakzuilen ogen slordig en dragen bij tot zowel de visuele als ecologische vervuiling van ons openbaar domein. Dat vinden ook verschillende inwoners, die er ons de voorbije maanden vaker attent op maakten. Daar komt nu een einde aan: de wildplakzuilen verdwijnen uit het straatbeeld", zegt schepen Jelle Engelbosch.

"Vandaag beslisten we om alle 22 wildplakzuilen op ons grondgebied af te breken. En niet op lange termijn, maar wel nu. De eerste pilaar ging meteen onder de sloophamer. Volgende week worden ook de overige exemplaren verwijderd. Rommelige taferelen van afvallende papierlagen op onze pleinen zijn dus voorgoed verleden tijd. Waar dat mogelijk is, zullen we de komende maanden een boom in de plaats van elke zuil aanplanten. Zo komt er in één klap ook nog extra groen bij in onze stad", verduidelijkt schepen Ingrid Kempeneers.

"We zijn momenteel op zoek naar een hedendaags alternatief. Bedoeling hiervan is dat zowel onze verenigingen als wijzelf een innovatief én duurzaam nieuw communicatiekanaal ter beschikking hebben", besluit burgemeester Veerle Heeren.


Bekijk alle artikels uit Sint-Truiden